Lenka Fedorová Správy

Košická spievajúca fontána drží prím: Inšpirovali sa ňou až v Prahe!

Spievajúca fontána má už viac ako 30 rokov a medzi košickými fontánami je niečim výnimočná. Viete v čom drží prvenstvo?

Ilustračný obrázok k článku Košická spievajúca fontána drží prím: Inšpirovali sa ňou až v Prahe!
6
Galéria

Je nápadná, má dlhú históriu a počas teplejších mesiacov je bezpochyby najvyhľadávanejším miestom na oddych v srdci Košíc. Reč je o spievajúcej fontáne medzi Dómom sv. Alžbety a Štátnym divadlom.

Najstaršia v Československu

Fontána píše svoju históriu od roku 1986 a vďaka tomu je najstaršou spievajúcou fontánou na celom území Slovenska a Česka. O tom, že za súčasný vzhľad Hlavnej ulice Košičania ďakujú bývalému primátorovi Rudolfovi Schusterovi niet pochýb.

Ako však na webe informuje Staré mesto, Schuster mal zásluhy aj na samotnej spievajúcej fontáne, ktorému sa podobná fontána zapáčila počas návštevy v bývalom ZSSR v roku 1985, a tak ju dal postaviť aj Košičanom. Spievajúca fontána však zaujala nielen domácich, ale aj Prešovčanov, ktorí si dali postaviť podobný skvost.

O fontánu bol však veľká záujem aj v Prahe, a tak si ju dali postaviť tiež. Košická spievajúca fontána sa tak stala akousi priekopníčkou vo vtedajšom Československu.

Reaguje na viacero hudobných zdrojov

Fontána reaguje nielen na vlastnú hudbu, ale aj na neďalekú zvonkohru, ako aj na živú hudbu zo Štátneho divadla. Striekanie vody je vo fontáne sychronizované s tónmi hrajúcej hudby. Upokojujúci prednes dotvára 5 svetiel, ktoré podčiarkujú dokonalý zážitok.

Počas zimného obdobia, keď je fontána zazimovaná, pútajú návštevníkov ľadové sochy, ktoré ju obklopujú a zachovávajú jedinečný genius loci. Kto sa už k fontáne vyberie, určite ho upúta aj hrajúca zvonkohra.

Zvonkohra, ktorá sa blízko nej nachádza je tvorená z 22 zvonov, ktoré majú symbolizovať 22 mestských častí Košíc. Jej autorom je už nebohý košický sochár Peter Sceranka. Uchu návštevníka tak ulahodí až 99 melódií!

Spievajúca fontána na Hlavnej ulici v Košiciach
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM