Eva Mikulová Rôzne

Košická zoo má unikátne zvieratko: Daman kapský sa prvýkrát narodil na východe

Na Slovensku damany kapské chovajú od roku 2016 jedine v Košiciach. Ich najbližšími druhovými príbuznými sú ďalšie chobotnatce, a to slony.

Ilustračný obrázok k článku Košická zoo má unikátne zvieratko: Daman kapský sa prvýkrát narodil na východe
Zdroj: ZOO Košice

Zoologická záhrada Košice sa teší z ďalšieho úspechu. Ako prvá ZOO na Slovensku rozmnožila zástupcu radu damanov. Mláďa damana kapského (Procavia capensis capensis) sa narodilo v nedeľu 1. júla.

Otcom je samec, ktorého získali v roku 2016 zo Zoo Rotterdam. Matkou je samica zo Zoo Olomouc. O potomka sa vzorne stará a mláďa sa má čulo k svetu.

Žijú v kolóniách

Košická ZOO chová damany kapské len od roku 2016. Vtedy získali darom dve samice z olomouckej Zoo a samca z holandskej Zoo Rotterdam.

Daman kapský je jedným zo 17 poddruhov damana skalného, ktorý sa vyskytuje v prevažnej časti Afriky a na Arabskom polostrove. Oproti tomu výskyt damana kapského, ako už názov prezrádza, je obmedzený na juh tohto kontinentu. Aj keď svojím vzhľadom pripomína hlodavce, je spolu so sirénami najbližším žijúcim príbuzným chobotnatcov – slonov.

Okrem genetických výskumov sú toho dôkazom dorastajúce očné zuby, ktoré pripomínajú kly, alebo podobná stavba nohy. Kly samcov sú silnejšie ako kly samíc. Oko damanov obsahuje zvláštnu membránu, ktorá sa nazýva umbraculum.

Ochrana pred slnkom

Vedci predpokladajú, že chráni ich oko pred slnkom. Damany žijú v kolóniách, ktoré môžu mať až 26 jedincov. Obývajú opustené nory po hrabáčoch a surikatách. Potravu damanov kapských tvoria rôzne plody, listy, semená a tráva. V prírode sa dožíva až 12 rokov.

Pre tento druh sa vedie Európska plemenná kniha. ZOO Košice chová damany kapské ako jediná slovenská zoologická záhrada. Návštevníci ich môžu obdivovať v susedstve výbehu surikát.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM