Rôzne

V zoologickej záhrade otvorili náučný chodník Lužný les, FOTO

Náučný chodník Lužný les v sobotu vo svojom areáli sprístupnila Zoologická záhrada. Ide o nadzemný 180 metrov dlhý chodník doplnený o lanové prekážky pre deti.

Ilustračný obrázok k článku V zoologickej záhrade otvorili náučný chodník Lužný les, FOTO
11
Galéria
Foto: Eva Mikulová

Ako povedal riaditeľ Erich Kočner, je to prvý výstup projektu prihraničnej slovensko-maďarskej spolupráce v rámci programu Interreg. Z hľadiska atraktivity areálu zoo to považuje za „veľký krok vpred“.

3D modely plazov

Náučný chodník lemuje šesť nadrozmerných 3D modelov plazov.*** „Sú to živočíchy, ktoré celoročne žijú priamo v tejto lokalite. Chodník dopĺňajú aj interaktívne vzdelávacie panely, ktoré rozprávajú o projekte, faune, flóre tejto zoo aj Karpatskej kotliny,“*** povedal Kočner s tým, že návštevníci sa dozvedia veľa zaujímavého v slovenskom, anglickom aj v maďarskom jazyku.

Súčasťou náučného chodníka, ktorý má zvýšiť turistickú atraktivitu, sú aj vyhliadkové terasy s pohľadom na výbehy tahrov himalájskych, kamzíky, plameniaky a jazierko s vodným vtáctvom.

Rozpočet na uvedenú investičnú akciu v rámci implementácie projektu Slovenské a maďarské zoologické záhrady pre zachovanie pôvodnej fauny v prihraničných regiónoch – ZOO4NAT predstavoval takmer 140.000 eur.

Vstupný portál sa nachádza v bezprostrednej blízkosti chovného zariadenia pre gibony v centrálnej časti zoo a ústí na terase klubovne Himaláje, ktorú využíva na vzdelávanie.

Nové voliery

Pribudli aj tri nové voliéry, do ktorých vypustili rehabilitované dravce, ktoré sa liečili v Záchrannom centre ZOO Budapešť. „Sú to zvieratá, ktoré nie je možné po rehabilitácii vypustiť späť do voľnej prírody,“ vysvetlil Kočner.

V letných mesiacoch uvedú do života aj tretiu investičnú akciu projektu ZOO4NAT. „Otvoríme prvé exteriérové terárium v zoo na Slovensku pre pôvodné druhy plazov a obojživelníkov,“ uzavrel Kočner.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM