Eva Mikulová Správy

Košická župa pomôže menej rozvinutým regiónom financiami z európskeho projektu

Košický samosprávny kraj sa stal súčasťou iniciatívy Catching-up regions, ktorou Európska komisia v spolupráci so Svetovou bankou pomáha menej rozvinutým regiónom.

Ilustračný obrázok k článku Košická župa pomôže menej rozvinutým regiónom financiami z európskeho projektu
Foto: Eva Mikulová

Iniciatíva pomôže kraju zlepšiť kvalitu stredného školstva, podporiť inovačné prostredie, zrýchliť investície či systémovo riešiť problémy marginalizovaných rómskych komunít. S realizáciou konkrétnych krokov by sa malo začať v januári budúceho roka.

Pomoc na rok

Členstvo v iniciatíve je termínovo určené na jeden rok a je možné ho obnoviť, ak bude program ďalej pokračovať. V prípade, ak by iniciatíva nepokračovala, KSK bude môcť využívať výstupy od Svetovej banky pre svoje investičné zámery. „V polovici októbra sa konalo prvé rokovanie so zástupcami Svetovej banky a Európskej komisie, kde sme diskutovali o investičných oblastiach, ktoré by sme v rámci iniciatívy chceli realizovať. Aktuálne sa uskutočňuje diskusia ku kompletizácii akčného plánu na podporu hospodárskeho rastu v KSK, ktorý by mal byť sfinalizovaný do konca novembra. Nasledovať bude jeho schválenie a podpis zmluvy s Európskou komisiou a Svetovou bankou. Ak práce pôjdu bez väčších zdržaní, s realizáciou konkrétnych opatrení začneme v januári budúceho roka,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

Vďaka iniciatíve pre tzv. dobiehajúce regióny má kraj možnosť zlepšiť aj integráciu skupín ohrozených chudobou alebo sociálnym vylúčením.

V Košickom kraji je v rámci Slovenska najvyššie percento zastúpenia rómskych komunít v obciach. Zo 461 obcí žije rómska menšina až v 221 obciach.

„Vstúpiť do iniciatívy Catching-up regions sme sa pokúšali od roku 2018, no tento vstup blokovala vtedajšia vláda. Aj keď sme ukrátení o tento čas, najbližšie obdobie sa budeme snažiť využiť na maximum tak, aby sme zrealizovali kroky smerujúce k zlepšeniu kvality života v našom kraji. V Košickom kraji je až šesť najmenej rozvinutých okresov. Možností, kde môžeme investovať milióny eur z Bruselu, je preto viac než dosť. Našou prioritou bude, okrem iného, podpora vzdelávania na stredných školách, inovácií, ale aj zlepšenie podmienok marginalizovaných rómskych komunít,“ konštatoval Trnka.

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM