Správy

Košické nemocnice podporujú reformu. Čo má priniesť pacientom a lekárom?

Zdravotnícke zariadenia v Košiciach sa zhodli na podpore optimalizácie nemocníc, ktoré navrhuje Ministerstvo zdravotníctva SR.

Ilustračný obrázok k článku Košické nemocnice podporujú reformu. Čo má priniesť pacientom a lekárom?
Zdroj: Facebook.com/Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice

Košické nemocnice vyjadrili plnú podporu optimalizácii siete nemocníc. Zástupcovia Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) Košice, Detskej fakultnej nemocnice Košice, Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb a Východoslovenského onkologického ústavu to uviedli po piatkovom (29. 10.) stretnutí s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským.

Odborné výkony

Generálny riaditeľ UNLP Ján Slávik za uvedené nemocnice povedal, že tak ako hovorí minister, výsledkom reformy má byť skvalitnenie zdravotnej starostlivosti v koncových nemocniciach po personálnej stránke, ako aj v oblasti materiálno-technického vybavenia.

„Má to viac-menej slúžiť na optimalizáciu nielen siete, ale aj personálneho stavu v rámci zdravotníctva ako takého,“ uviedol Slávik. UNLP by sa mala po optimalizácii špecializovať na vysokoodborné výkony a náročnejšiu zdravotnú starostlivosť. Ako dodal minister zdravotníctva, optimalizácia sa košických nemocníc dotkne v zmysle zvýšenia kvality pre pacienta, či už skvalitnenia priestorov či vybavenia.

Podľa Lengvarského sa dá čo najlepšie poskytovanie zdravotnej starostlivosti dosiahnuť len centralizáciou. Optimalizácia bude podľa neho buď riadená, prostredníctvom plánovanej reformy, alebo k nej dôjde neriadene, a to v dôsledku odchodu ľudských zdrojov, čo sa deje už niekoľko rokov. „Budeme ďalej diskutovať so všetkými partnermi a budeme sa snažiť nájsť optimálnu cestu tak, aby mal pacient garantovanú kvalitu zdravotnej starostlivosti, ktorá prináleží 21. storočiu,“ do­dal.

Protest nemocníc

Vláda schválila reformu zdravotníctva 29. septembra. Nemocnice sa majú rozdeliť na viacero úrovní. Zoznam nemocníc však zatiaľ známy nie je. Prvé reálne zmeny v praxi sa majú začať realizovať od roku 2024. Optimalizácia siete nemocníc je súčasťou rozsiahlejšieho balíka reforiem, ktoré budú hneď po jej prijatí nasledovať.

Reforma sa stretla aj s kritikou, vo viacerých nemocniciach vznikli petície vyjadrujúce nesúhlas s transformáciou niektorých nemocníc. Do boja za zachovanie nemocníc sa pustili aj nemocnice a samosprávy na východe Slovenska, konkrétne v Trebišove, Krompachoch, Snine či Vranove nad Topľou.

Lengvarský v piatok zopakoval, že žiadna nemocnica sa nebude rušiť. „Budú sa transformovať na služby, ktoré sú v tomto regióne potrebné, aby dosahovali patričnú kvalitu. Špecializovaná ambulantná starostlivosť bude naďalej poskytovaná v nemocniciach akéhokoľvek typu. Bežná ambulantná starostlivosť bude naďalej poskytovaná aj v komunitných nemocniciach, vrátane základnej chirurgickej a urgentnej starostlivosti,“ dodal minister.

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM