Rôzne

Košické univerzity vyvinuli unikátnu batériu: Revolučná novinka môže zmeniť hru v Európe!

Unikátna batéria, na ktorej vývoji sa podieľali dve košické univerzity, môže mať veľký strategický význam pre Slovensko aj celú Európu!

Ilustračný obrázok k článku Košické univerzity vyvinuli unikátnu batériu: Revolučná novinka môže zmeniť hru v Európe!
Zdroj: TASR/František Iván

Ústav chemických vied Univerzity Pavla Jozefa Šafárika, Strojnícka fakulta Technickej univerzity v Košiciach a slovenská firma INO-HUB Energy úspešne vyrobili a otestovali prietokovú batériu.

Je prvou svojho druhu na Slovensku a podľa jej tvorcov umožňuje revolučný prístup pri skladovaní elektrickej energie s viacerými výhodami.

Budúcnosť

Podľa odborníkov sú takéto batérie oproti lítiovým ekologickejšie, bezpečnejšie a s dlhšou životnosťou.

„Zároveň sa zníži naša závislosť od dodávateľov komponentov z Ázie,“ poznamenal generálny riaditeľ INO-HUB Energy Rudolf Sihlovec.

Ešte lepšia?

Slovensko sa tak podľa Sihlovca dostáva na mapu konkurencieschop­ných krajín v tejto oblasti a dokáže vyrobiť to, čo konkurenti zo sveta.

„Výsledky testov však ukazujú, že naša batéria dosahuje lepšie výsledky a vieme tiež znížiť jej nákladovú cenu tak, aby sa priblížila tej pri LFP riešeniach. Zároveň, naše riešenie má omnoho dlhšiu životnosť, veľká časť komponentov sa dá recyklovať a celý elektrolyt použiť v ďalšej batérii,“ zdôraznil.

Unikátna prietoková batéria tak môže mať veľký strategický význam pre Slovensko aj pre celú Európu.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM