Správy

Košickí lekári použili unikátnu metódu: Elektródy zavedené do mozgu zmenili Istvánovi život

Košická Univerzitná nemocnica L. Pasteura (UNLP) sa môže pochváliť slovenským prvenstvom v liečbe ochorenia s názvom esenciálny tras pomocou modernej metódy. Do mozgu pacienta zaviedli košickí lekári elektródy napojené na stimulátor, ktorý v tomto prípade potláča nepríjemné trasenie rúk u pacienta.

Ilustračný obrázok k článku Košickí lekári použili unikátnu metódu: Elektródy zavedené do mozgu zmenili Istvánovi život
Zdroj: Dnes24.sk

Prvého takto liečeného pacienta, ktorému do mozgu zaviedli elektródy napojené na stimulátor, dnes nemocnica predstavila médiám. Pacient István Tóth trpel esenciálnym trasom už od mladosti, jeho stav sa počas rokov postupne zhoršoval, až sa prakticky nemohol sám napiť či najesť. Nedokázal udržať pohár bez toho, aby všetko nerozlial. Liečba mu podľa jeho slov celkom zmenila život.

Darček do života

„Pred tým, aj keď som bol smädný, hladný, nemohol som ísť do reštaurácie, nikde, lebo som sa hanbil. Teraz je to oveľa lepšie, môžem samostatne jesť, piť, podpísať sa – to, čo som predtým nemohol,“ hovorí 63-ročný Košičan. Operáciu podstúpil 21. januára tohto roka, stimulátor mu v nemocnici zapli v deň jeho narodenín, dostal tak symbolický darček do ďalšieho života.

Hĺbková mozgová stimulácia (anglicky Deep Brain Stimulation – DBS) je moderná metóda tzv. neuromodulačnej liečby. Ovplyvňuje chorobne zmenené funkcie mozgu pôsobením elektrickým impulzov z elektród zavedených do centier hybnosti. „Princípom je stimulácia presne určeného centra alebo dráhy centrálneho nervového systému za účelom potlačenia nežiaduceho príznaku, ako je napríklad bolesť, tras, či epileptický záchvat,“ vysvetlil primár Neurologickej kliniky UNLP Vladimír Kaťuch.

Moderná metóda

Neuromodulačné techniky sú v medicínskej praxi čoraz častejšie, využívajú sa pri stimulácii hlbokých štruktúr mozgu pri Parkinsonovej chorobe, esenciálnom trase, dystóniách či epilepsii. V praxi sa tiež využíva spinálna stimulácia u pacientov s pretrvávajúcimi bolesťami chrbtice a stimulácia blúdivého nervu pri epilepsii, ktorá nereaguje na liečbu liekmi.

Elektródy sa pri implantácii DBS zavedú na presne určené miesto v mozgu, kde sú pod kožou prepojené káblikom so stimulátorom uloženým v podkoží na prednej hrudnej stene. Pri väčšine indikácií sa elektródy zavádzajú pri plnom vedomí pacienta, aby operatéri podľa jeho reakcií v priebehu stimulácie vedeli, že sú na správnom mieste v mozgu a nevznikajú závažné nežiaduce účinky. Stimulácia je po operácii a zapnutí stimulátora kontinuálna – stimuluje uvedenú časť mozgu celý deň a za normálnych okolností je doživotná.

Použitie metódy aj na iné ochorenia

Prvýkrát vo svete metódu DBS použili v roku 1989 v Grenobli práve u pacienta s esenciálnym trasom. Na Slovensku pomocou DBS liečili prvýkrát v Bratislave v roku 2009, išlo o pacienta s Parkinsonovou chorobou. V Banskej Bystrici v spolupráci s martinskými neurológmi urobili v roku 2012 prvú takúto implantáciu u pacienta s dystóniou.

„U každého z týchto ochorení sa elektróda zavádza do inej oblasti mozgu, pričom vzdialenosti medzi týmito miestami sú milimetrové,“ priblížila zákrok prednostka Neurologickej kliniky Zuzana Gdovinová. V Košiciach od januára implantovali DBS už štyrom pacientom s týmito diagnózami.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM