Samospráva

Košickí mestskí poslanci neodsúhlasili prenájom pozemkov na výstavbu charitného domu

Košickí mestskí poslanci na svojom štvrtkovom (4. 7.) mimoriadnom zasadnutí neodsúhlasili prenájom pozemkov na Jarmočnej ulici v mestskej časti (MČ) Juh za účelom výstavby charitného domu.

Ilustračný obrázok k článku Košickí mestskí poslanci neodsúhlasili prenájom pozemkov na výstavbu charitného domu
Zdroj: TASR

Celkovo malo ísť o 1500 štvorcových metrov na 40 rokov za jedno euro ročne. Charitný dom na Bosákovej ulici po prijatí novej legislatívy nevyhovuje viacerým kritériám, ktoré sa podľa riaditeľa Arcidiecéznej charity Košice (ACHK) Cyrila Korpesia v uvedených priestoroch nedajú splniť.

Pozemky na Jarmočnej ulici už mesto v minulosti za rovnakým účelom prenajalo, ACHK však s výstavbou pre nedostatok finančných prostriedkov nezačala. Mesto preto od zmluvy odstúpilo. Tentoraz sa charita chce uchádzať o eurofondy.

Proti boli aj občania

O tejto téme malo rokovať mestské zastupiteľstvo (MsZ) už na júnovom riadnom zasadnutí, bod rokovania poslanci vypustili z dôvodu, že aktuálny zámer nebol prerokovaný s obyvateľmi MČ. Situácia spred desiatich rokov sa podľa jej vedenia podstatne zmenila.

Na verejnom prerokovaní obyvatelia vyjadrili väčšinou nespokojnosť a nesúhlas s výstavbou. Tú odmietlo aj miestne zastupiteľstvo. Podľa neho v danej lokalite nie je vhodné realizovať výstavbu charitného domu z viacerých dôvodov.

Zároveň pripomenulo, že v súčasnosti sú obyvatelia obťažovaní správaním neprispôsobivých občanov, ktorí sa zdržiavajú v blízkej záhradkárskej lokalite Jarmočná – Pri bitúnku. Nesúhlas obyvatelia vyjadrovali aj podpismi na petičné hárky.

„Nie som proti výstavbe, ale určite nie na Jarmočnej ulici,“ povedal miestny poslanec a predseda petičného výboru Stanislav Tkáč, ktorý vystúpil pred MsZ.

Problém s bezdomovcami

Podľa slov primátora Jaroslava Polačeka má mesto Košice pred sebou reálny problém s bezdomovstvom, keďže ide o úlohu, ktorá samospráve vyplýva na základe preneseného výkonu štátnej správy. Na to, aby ADCH mohla požiadať o dotáciu a v prípade úspešnosti projektu stavať, chýbal jeden hlas.

„Musíme prísť s novými návrhmi, respektíve budeme diskutovať aj s ADCH a pokúsime sa veľmi rýchlo pripraviť nové riešenie. Je to už len na nás, akú novú cestu nájdeme, aby sme úlohy, ktoré mestu vyplývajú zo zákona, splnili,“ povedal primátor s tým, že vždy sa nájde skupina ľudí, ktorá podobné zámery odmieta. Tvrdí, že mesto má s nimi v takých prípadoch komunikovať a nájsť prienik.

Kartón pod mostom

„Bude to predovšetkým záležitosťou mesta a MsZ, aké riešenia prinesú. My sme ho ponúkli a boli sme iniciatívni, mesto by to nič nestálo,“ uviedol Korpesio.

Ako povedal, útulok na Bosákovej ulici, ktorý má kapacitu viac ako 80 ľudí, bude fungovať, kým to bude možné.

„Keďže v Košiciach nie je takýto klasický útulok, alternatíva pre týchto ľudí je len kartón pod mostom. Pokiaľ nepríde nejaká inštitúcia a nepovie, že zatvorte to, my to nechceme zatvoriť,“ dodal s tým, že nový charitný dom by priniesol viacero pozitív, ktoré by ukázal čas.

Mestskí poslanci zároveň odsúhlasili doplňujúci návrh, v ktorom primátora požiadali, aby inicioval spoluprácu s Úradom splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity za účelom tvorby komplexného riešenia nelegálnych osád na celom území mesta a inicioval rokovania s vlastníkmi dotknutých pozemkov v uvedenej záhradkárskej lokalite v MČ Juh za účelom riešenia nevyhovujúcej situácie s bezpečnosťou, čistotou a dodržiavaním verejného poriadku.

Ilustračné foto, archív TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM