Michal Lendel Správy

Košickí vedátori a ich technologická hračka: Vďaka novému ďalekohľadu budú skúmať supernovy!

V jednej z oblastí s najlepšími podmienkami na astronomické pozorovania na Slovensku umiestni svoj nový ďalekohľad Univerzita P. J. Šafárika v Košiciach (UPJŠ). Vďaka nemu budú môcť vedci a študenti prírodovedeckej fakulty pozorovať novy, supernovy, ale aj extrasolárne planéty.

Ilustračný obrázok k článku Košickí vedátori a ich technologická hračka: Vďaka novému ďalekohľadu budú skúmať supernovy!
Zdroj: TASR

UPJŠ uvedenie do prevádzky nový ďalekohľad vo štvrtok 5. decembra v Astronomickom observatóriu na Kolonickom sedle za účasti vedenia univerzity, fakulty a Slovenskej akadémie vied. Pozorovací pavilón PF UPJŠ je umiestnený observatóriu, ktoré patrí Vihorlatskej hvezdárni v Humennom a je situované na Kolonickom sedle v Parku tmavej oblohy Poloniny, ktorý vznikol v roku 2010 a PF UPJŠ je jedným z jeho signatárov. Je to oblasť s najlepšími podmienkami na astronomické pozorovania na Slovensku.

Pavilón bol vybudovaný z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja prostredníctvom Operačného programu Výskum. „Vybavený je novým ďalekohľadom, CCD kamerami a spektroskopom v hodnote 95 000 eur, ktoré výrazne zvýšia kvalitu výučby študentov astronómie a astrofyziky na Prírodovedeckej fakulte UPJŠ a umožnia im pracovať so špičkovou technikou a podieľať sa na vedeckom výskume,“ uviedla hovorkyňa UPJŠ Jaroslava Oravcová.

Výskum bude orientovaný na pozorovanie zmien jasnosti rôznych typov premenných hviezd, ako sú napríklad novy, supernovy, symbiotické hviezdy a zákrytové dvojhviezdy či merať radiálne rýchlosti jasných dvojhviezd s dlhými obežnými periódami. Nové prístroje tiež výrazne zlepšia možnosti vedeckého výskumu v oblasti premenných hviezd a extrasolárnych planét a vytvoria predpoklady na lepšie zapojenie sa do medzinárodnej spolupráce.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM