Michal Lendel Správy

Košickí vedci získali špičkové prístroje: Nanoroboty likvidujúce v tele nádorové bunky?

Košickí vedci budú pracovať na výskume ako zo sci-fi filmov. Naši výskumníci budú využívať špičkové zariadenia na hrane súčasného pokroku. Ich vedecké úspechy môžu dopomôcť k objavom v rámci nanorobotiky, či elektroniky.

Ilustračný obrázok k článku Košickí vedci získali špičkové prístroje: Nanoroboty likvidujúce v tele nádorové bunky?
Zdroj: TASR

Projekt za 5,5 milióna eur

Centrum fyziky veľmi nízkych teplôt v Košiciach získalo s podporou eurofondov ďalšie vedecké prístroje na úrovni moderných svetových trendov. Na projekt zameraný na výskum materiálov v extrémnych podmienkach išlo zhruba 5,5 milióna eur. „Pochopenie vlastností materiálov v extrémnych podmienkach môže v budúcnosti prispieť k aplikácii rôznych nových zariadení na báze nanotechnológií alebo iných technológii v bežnej praxi,“ hovorí riaditeľ Ústavu fyzikálnych vied UPJŠ a odborný garant projektu Alexander Feher.

Na nákup prístrojov išlo približne 80 percent finančných prostriedkov. Projekt, ktorý má skončiť v januári budúceho roku zahŕňa aj stavebné úpravy vedeckého centra, ktoré sídli na Prírodovedeckej fakulte UPJŠ. Ide o spoločné centrum excelentnosti UPJŠ a Ústavu experimentálnej fyziky Slovenskej akadémie vied (ÚEF SAV).

„Špičkové zariadenia sú absolútne na hrane súčasného výskumu, väčšinou ich firmy pre nás vyrábajú na objednávku. Ten vývoj vo svete je úžasne rýchly a zariadenia budú na hrane výskumu možno rok-dva-tri. Ak v priebehu toho času nezvládneme ich využitie a nedokážeme s nimi získať adekvátne výsledky, tak stratíme náskok, ktorý v súčasnosti máme,“ povedal Feher.

Ohromujúci výskum a výchova mladých vedcov

Výskum by sa podľa neho mohol využiť najmä v elektronike, v oblasti nových spínačov a senzorov, v oblasti kvantového počítania, ale aj v medicíne pri cielenom transporte liečiv. Špeciálne nanoroboty by tak napríklad mohli likvidovať v tele nádorové bunky.

Názov prebiehajúceho projektu je Extrem II – dobudovanie Centra pokročilých fyzikálnych štúdií materiálov v extrémnych podmienkach. Odborný garant projektu za SAV Peter Skyba uviedol, že cieľom je aj výchova mladých kreatívnych vedcov. Aplikácia výskumu má podľa neho v budúcnosti široké pole využitia. „Oblasť nanotechnológií určite umožní vývoj napríklad supercitlivých detektorov a senzorov. Kvantové počítanie a kvantová informatika to je budúcnosť, ktorou ľudia pôjdu na 100 percent,“ do­dal.

Vedecké centrum sa venuje výskumu materiálov v extrémnych fyzikálnych podmienkach, pri veľmi nízkych teplotách, v silných magnetických poliach či vysokých tlakoch.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM