Eva Mikulová Správy

Košickí záchranári trénujú v najmodernejšom tréningovom centre na Slovensku, FOTO

V Košiciach sme za 4 mesiace vybudovali tréningové centrum pre záchranárov, ktoré je na Slovensku absolútnym unikátom.

Ilustračný obrázok k článku Košickí záchranári trénujú v najmodernejšom tréningovom centre na Slovensku, FOTO
15
Galéria
Foto: Eva Mikulová

Výcvik vodičov sanitiek vo virtuálnej realite priamo v kabíne sanitky, modelový byt na nácvik zásahov či virtuálny simulátor pre nácvik postupov pri hromadných nešťastiach.

Aj tieto technológie sú súčasťou nového tréningového centra záchrannej služby Košice. Záchranka sa tak v tréningovom zázemí svojich zamestnancov zaradí medzi stredoeurópsku špičku.

Nové tréningové centrum otvorili v priestoroch ZSKE na Moldavskej ceste na 3. poschodí v stredu 12. mája.

Len štyri mesiace prešli od prvotnej myšlienky po jej finálnu realizáciu. Slúžiť bude na sústavné vzdelávanie, výcvik a tréning lekárov, zdravotníckych záchranárov a vodičov ZSKE.

V prípade záujmu sú pripravení vyhovieť aj iným poskytovateľom a ďalším zložkám integrovaného záchranného systému či školám v súvisiacich odboroch.

Špičkové trenažéry

„Pre všetkých zdravotníkov pôsobiacich v sfére urgentnej medicíny je mimoriadne dôležitá nielen teoretická, ale aj praktická príprava. Čím viac si toho odtrénujú, tým sebavedomejšie dokážu postupovať v stresujúcich podmienkach. Práve preto sme v tréningovom centre vystavali modelový dvojizbový byt a k dispozícii je aj kompletne vybavené sanitné vozidlo. Tréningové plochy monitorujeme kamerami, aby sme si spolu s lekármi i záchranármi mohli spätne vyhodnotiť celý priebeh zásahu,“ uviedol riaditeľ pre poskytovanie neodkladnej zdravotnej starostlivosti ZSKE Ladislav Neubert. V kabíne tréningovej sanitky je tiež simulátor jazdy vo virtuálnej realite na výcvik vodičov.

Dôležitou súčasťou tréningu zamestnancov záchranných zdravotných služieb je príprava na udalosti s hromadným postihnutím osôb (tzv. UHPO). Ide o hromadné nešťastia, pri ktorých sa musia precízne koordinovať všetky zasahujúce zložky.

Na nácvik postupov riešenia UHPO majú v tréningovom centre ZSKE virtuálny simulátor. Súčasťou výbavy sú zdravotnícke materiály a pomôcky, tréningové figuríny, prístroje na monitoring pacienta, ale aj najmodernejšie hydraulické nosidlá či automatický kompresný systém pre stláčanie hrudníka.

Prečítajte si tiež:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM