Samospráva

Košický a Prešovský kraj chcú spoločne zaviesť integrovaný dopravný systém

Organizáciu pripravovaného integrovaného dopravného systému Košického a Prešovského kraja bude mať na starosti obchodná spoločnosť IDS Východ, s.r.o.

Ilustračný obrázok k článku Košický a Prešovský kraj chcú spoločne zaviesť integrovaný dopravný systém
12
Galéria
Zdroj: Adam Stečák

Návrh na jej založenie v pondelok 26. augusta, schválili košickí krajskí poslanci.

V spoločnosti IDS Východ budú mať majetkovú účasť po 50.000 eur oba samosprávne kraje. „Spoločný organizátor vytvorí jednotný tarifný, informačný a prepravný systém, poskytuje potenciál pre kvalitné personálne obsadenie a umožňuje realizovať celkovo lacnejšie riešenia pre IDS – aplikácie, hardvér, softvér, čerpanie z európskych fondov,“ uviedol Úrad KSK.

Spoločnosť bude sídliť v Košiciach s predpokladaným počiatočným stavom šiestich zamestnancov vrátane dvoch dopravných technológov.

Zjednotené tarify

V budúcom roku majú personálne pribudnúť štyria dopravní technológovia a v nasledujúcich rokoch bude počet zamestnancov závisieť od postupného zvyšovania rozsahu činností, ktoré bude IDS Východ zabezpečovať.

Pôjde najmä o centrálny dispečing a informačný systém IDS, rozúčtovanie výnosov, postupné zapájanie mestských dopráv, kontrola technicko-prevádzkových štandardov IDS a podobne.

Firma bude mať dvoch konateľov, za Úrad KSK to bude referent cestnej dopravy Radovan Hužvík.

„Verím, že toto je ďalším správnym krokom k vybudovaniu integrovaného dopravného systému. Myslím, že ľudia na to už dávno čakajú a je našou povinnosťou, aby sme tento projekt posunuli dopredu,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka. Zmluvne by sa k IDS Východ mali pridať aj mestá Košice a Prešov s ich dopravnými podnikmi.

V rámci prípravy IDS na východe Slovenska došlo tento rok k zjednoteniu tarify a prepravných poriadkov v prímestskej autobusovej doprave na území KSK a PSK.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM