Správy

Košický internát prichýlil utečencov: Útočisko tam našli aj matky s deťmi, VIDEO

KSK má aktuálne pre utečencov v prevádzke 16 azylových centier. Jedno z nich je na internáte SOŠ technickej s kapacitou 30 lôžok.

Zdroj: TASR/František Iván

Ubytovanie pre vojnových utečencov z Ukrajiny poskytuje od pondelka (28. 2.) aj internát Strednej odbornej školy (SOŠ) technickej na Kukučínovej ulici v Košiciach. Škola pre nich vyčlenila jedno poschodie budovy s kapacitou 30 postelí.

Počty sa menia

„Poskytli sme im ubytovanie, prístrešie, aby vedeli prespať, ako aj celodenné stravovanie, budeme to robiť dovtedy, dokiaľ pomoc budú potrebovať. Urobili sme to tak, aby sme neobmedzovali našich ubytovaných žiakov a výchovno-vzdelávací proces,“ povedal vo riaditeľ SOŠ Ján Pituch.

Počet utečencov na internáte sa neustále mení, keďže zvyčajne po krátkom čase a oddychu odchádzajú ďalej za príbuznými či známymi ďalej na Slovensko alebo do zahraničia. „Máme tam väčšinou matky s deťmi, aj starších ľudí, pomoc poskytujeme každému, kto ju potrebuje,“ konštatoval Pituch. Systém je podľa neho riadený cez operačný systém zriaďovateľa školy – Košický samosprávny kraj (KSK).

Škola vyčlenila ľudí, ktorí ľuďom v núdzi pomáhajú. Vo štvrtok predpoludním boli na internáte ubytované celkovo tri matky s piatimi deťmi, ktoré pochádzajú z miest Dnipro a Odesa, ako aj traja marockí študenti, ktorí taktiež museli utiecť pred vojnou na Ukrajine.

Azylové centrá

SOŠ technická podľa riaditeľa už niekoľko rokov poskytuje vzdelanie aj niekoľkým žiakom z Ukrajiny. Ak by bola príležitosť, je ochotná prijať v budúcnosti aj ďalších.

KSK má aktuálne pre utečencov v prevádzke 16 azylových centier s celkovou kapacitou 794 miest. „K dispozícii sú aj telocvične, turistické ubytovne či školské internáty v Michalovciach, Rožňave, Spišskej Novej Vsi, Košiciach aj Rozhanovciach. K 2. marcu využilo tieto zariadenia 706 vojnových utečencov, väčšina z nich prichádza do azylových centier na jednu noc a pokračuje ďalej v ceste,“ uviedla hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková.

Utečenci z Ukrajiny na košickom internáte
7
Galéria
Zdroj: TASR/František Iván

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM