Eva Mikulová Rôzne

Košický „Movember“ zaujal množstvo ľudí, informácie a inštruktáž zaujímali aj Filipa Tůmu a Lukáša Adamca

Košickí medici zorganizovali v sobotu 24. novembra 2018 štvrtý ročník osvetovej akcie Movember zameranej na šírenie informovanosti o rakovine semenníkov a prostaty.

Ilustračný obrázok k článku Košický „Movember“ zaujal množstvo ľudí, informácie a inštruktáž zaujímali aj Filipa Tůmu a Lukáša Adamca
Zdroj: UPJŠ

Akcia Klubu verejného zdravia Spolku medikov mesta Košice, ktorej symbolom boli mužské fúziky, bola mimoriadne úspešná. Dvadsiatka medikov totiž oslovila vyše sedemsto ľudí a košom im nedali ani celebrity.

Odborné rady

„Podujatie sa konalo v čase medzi desiatou a osemnástou hodinou a podarilo sa nám osloviť neuveriteľných 709 ľudí, prevažne mužov. Potešilo nás, že sme mohli hovoriť aj s Filipom Tůmom a Lukášom Adamcom, ktorí sa s nami aj ochotne odfotili a vypočuli si aj dôležité informácie o mužskom zdraví. Všetkým pánom sme sa snažili vysvetliť dôležitosť a možnosti prevencie rakoviny semenníkov a rakoviny prostaty a hlavne význam samovyšetrovania semenníkov. K dispozícii sme mali silikónový model, na ktorom sme im vysvetlili správnu techniku samovyšetrenia a muži na ňom skúšali nahmatať patologickú hrčku. Akciou nás sprevádzali aj lekári-urológovia, takže záujemcovia mohli získať aj odborné rady od Ľubomíra Lachváča, Patrície Horváthovej, Vladimíry Sobolovej a Eduarda Pachotu, ktorým aj touto formou ďakujeme,“ hovorí spoluorganizátorka podujatia, študentka 5. ročníka Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach Lule Tomiq.

Hlavným cieľom študentov bolo ukázať mužom, že starostlivosť o mužské zdravie nie je žiadne tabu a malo by byť súčasťou ich každodenného života. Reakcie pánov boli rôzne.

Veľký záujem

„Potešil nás záujem mužov, ktorí sa pri nás ochotne zastavovali, aj keď sme častokrát vnímali ich mierne rozpaky či červenanie sa pri rozhovore o tejto téme.Mladší muži boli zjavne otvorenejší, ako starší páni, čo je pochopiteľné. Taktiež nás milo prekvapila informovanosť niektorých o samotnom Movembri a dokonca sme mali šťastie aj na zopár takých, ktorí si práve kvôli Movembru nechali narásť fúzy či brady a svojim novým vzhľadom pútali pozornosť vo svojom okolí, čím prispeli k šíreniu povedomia o tejto problematike.Po­dujatie sme si vzhľadom na mnohé pozitívne reakcie veľmi užívali, aj keď sme mali možnosť hovoriť aj s mužmi, ktorí sa už liečili na rakovinou semenníkov alebo prostaty, takže priebeh akcie bol aj dosť emotívny,“ poznamenáva Lule Tomiq, podľa ktorej sa o informácie zaujímali aj ženy, aby ich mohli posunúť svojim partnerom, a študenti oslovili aj viacerých cudzincov.

Pre záujemcov mali medici v infostánku k dispozícii propagačné materiály poskytnuté Ligou proti rakovine a osloveným mužom rozdávali aj nálepky a modré stužky na znak solidarity s pacientmi, ktorí bojujú, alebo v minulosti bojovali s rakovinou semenníkov. Páni mali možnosť odfotiť sa s fúzikmi, a tým šíriť túto myšlienku ďalej.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM