Správy

Košický samosprávny kraj reaguje na tvrdé obvinenia: Ako to bolo s nákupmi župana?!

Kauza okolo teplomerov vrhá zlé svetlo na Košický samosprávny kraj. Snahou župana Trnku je napraviť ju.

Ilustračný obrázok k článku Košický samosprávny kraj reaguje na tvrdé obvinenia: Ako to bolo s nákupmi župana?!
Zdroj: TASR/František Iván

Poslanci NR SR za hnutie OĽANO z Košického kraja Erik Ňarjaš, Mária Šofranko, Milan Potocký, Jarmila Vaňová, Peter Liba a Vojtech Tóth podali podnet na Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) pre podozrenie z predraženého verejného obstarávania v Košickom samosprávnom kraji (KSK). Na medializované informácie sa nám podarilo získať stanovisko priamo od kraja.

Prečo odložili vyjadrenie pre médiá

„Po zverejnení článku v Denníku N minulý týždeň nás kontaktoval dodávateľ, že nesúhlasí s vyjadreniami v médiách a nesúhlasí s týmito vyjadreniami ani p. Garaj ako subdodávateľ. Aby sme informácie od p. Redaya overili, postupovali sme podľa odporúčania dodávateľa a kontaktovali sme p. Garaja. Dodávateľ nás vopred upozornil na vyťaženosť p . Garaja, a preto sme telefonicky a písomne kontaktovali subdodávateľa vo večerných hodinách. To bol dôvod prečo sme odložili vyjadrenia aj pre ostatné médiá, za čo sa ospravedlňujeme," uviedla pre náš spravodajský portál DNES 24 hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková.

Chcete vedieť čítať viac o Trnkovi?

Zaskočení z mediálnej komunikácie

Pokračovala, že pri tejto „večernej“ komunikácii s p. Garajom bol prítomný predseda s ďalší kolegovia. ,,Pri telefonickej komunikácii p. Garaj v telefóne vyvrátil tvrdenia v Denníku N. Na záver tohto telefonátu sme sa dohodli, že túto našu komunikáciu sformulujeme do e-mailov, keďže nemá skúsenosti s médiami, a keďže sa podľa neho v medializovanom článku prekrútili fakty. Zostali sme zaskočení z ďalšej mediálnej komunikácie p. Garaja. Po mystifikácii p. Garaja sa pre nás stal nedôveryhodnou osobou. Môžeme sa iba domnievať, že za mystifikáciou p. Garaja stoja nevybavené a nedodržané finančné a ekonomické záväzky medzi ním a dodávateľom," vyjadrila sa hovorkyňa.

Košický samosprávny kraj podľa jeho slov len interpretoval situáciu na základe telefonátu s p. Garajom.

,,Vzniknutá situácia nás mrzí, pretože vrhá zlé svetlo na Košický samosprávny kraj. Našou snahou je napraviť ju," ozrejmila hovorkyňa KSK.

Podľa jej slov predseda KSK preto zriadi komisiu na porovnanie cien nákupov podobných bezkontaktných teplomerov vo verejných inštitúciách, ktoré bolo potrebné zabezpečiť na základe vyhlášky. Ak komisia zistí predraženie cien, a to že dodávateľ a subdodávateľ zavádzali, predseda KSK bude podľa vyjadrení KSK požadovať refundáciu od dodávateľa a jeho subdodávateľa.

,,O výsledkoch tejto komisie budeme verejne informovať,“ dodala na záver Terezková za KSK.

ilustračné foto

Zo Slovenska

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM