Ondrej Petričko Správy

Košický učiteľ po vyhadzove s vyznamenaním: Pred školou bude verejné zhromaždenie!

Učiteľ Oto Žarnay, ktorého prepustili z košickej Obchodnej akadémie Polárna, dostane v stredu na verejnom zhromaždení symbolické "protikorupčné" vyznamenanie Rad Ďurka Langsfelda.

Ilustračný obrázok k článku Košický učiteľ po vyhadzove s vyznamenaním: Pred školou bude verejné zhromaždenie!
Foto: Jaroslav Dodok

Žarnay v škole vyučoval 17 rokov, výpoveď dostal po tohtoročných maturitách. Hovorí, že problémy prišli po tom, keď sa ako predseda rady školy vo februári začal pýtať, prečo škola platila okolo 500 eur mesačne za externé právnické služby. Výpoveď dostal aj jediný kolega, ktorý sa ho zastal. Vedenie školy však tvrdí, že dôvodom boli organizačné dôvody.

Dostane ocenenie

„Treba oceniť a upozorniť na ľudí, ktorí dokázali poukázať na javy, ktoré – aby som to jemne povedal – zjavne majú veľký potenciál byť korupčnými,„ uviedol poslanec Národnej rady SR za OĽaNO Ján Mičovský, ktorý akciu pred školou organizuje. Akt pred školou o 15.45 hod. bude podľa neho analógiou odovzdávania štátneho vyznamenania. „Boli by sme radi, keby si vysokí predstavitelia štátu osvojili to, že takýchto ľudí si treba vážiť a verejne oceňovať, pretože morálka potrebuje práve podporu konkrétnych osôb,“ konštatoval poslanec.

Učitelia spísali petíciu

Na podporu Žarnaya slúži tiež petícia, na ktorej podpísaní učitelia žiadajú ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD), aby prešetril okolnosti Žarnayovej výpovede a urobil finančnú kontrolu hospodárenia v škole. Riaditeľ košickej školy Peter Ivan odmieta, že by prepustenie učiteľov súviselo s právnickými službami. Podľa vlastných slov ich prepustil pre organizačné dôvody, keďže škola dostala od samosprávy po zmene normatívu menej peňazí a do prvého ročníka sa zapísalo menej prvákov, než predpokladali. Dodáva, že Žarnay porušoval pracovnú disciplínu a nebol spokojný s jeho prácou.

OA Polárna si právne služby obstarala v decembri 2010 a zmluvu podpísala na rok, teda do decembra 2011. Následne ich obstarala aj v marci 2012 a zazmluvnila od apríla 2012 do marca 2013. „Právne služby sme využívali veľmi intenzívne a v širokom spektre právnej pomoci," tvrdí riaditeľ. Zmluvu na právne služby obhajuje aj Košický samosprávny kraj. Tvrdí, že je lepšie dať peniaze na právne služby, ako platiť omnoho väčšie škody pri pracovnoprávnych sporoch.

Medaila Juraja Langsfelda

Názov špeciálnej medaily odkazuje na postavu z revolúcie 1848/49. Učiteľ Juraj Langsfeld pôsobil ako dôstojník vo výprave slovenských dobrovoľníkov. Po tom, ako ho chytili, odmietol sa pridať na stranu uhorských vojsk a zradiť tak svoje ideály. Pred súdom mal povedať: „Teraz ma súdia nepriatelia, ale budú ma niekedy súdiť i Slováci a u tých by som nechcel prepadnúť!"

Podľa Mičovského je táto veta mottom ocenenia. „Mohli by sme ho aktuálne parafrázovať – Kritizujú ma dnes za to, že sa ozývam voči neprávostiam, ale raz sa ma možno niekto spýta, čo som konal, keď som mal možnosť poukázať na zlo. Chcem, aby sme vedeli o ľuďoch, ktorí dokázali nemlčať," povedal.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM