Eva Mikulová Správy

Košickým seniorom automaticky od nového roka znížia daň z nehnuteľností

Poslanci NR SR schválili uplynulý týždeň novelu zákona, ktorá prinesie od 1. januára 2021 možnosť automatického zníženia dani z nehnuteľností na základe veku.

Ilustračný obrázok k článku Košickým seniorom automaticky od nového roka znížia daň z nehnuteľností
Foto: Eva Mikulová

Doteraz platilo, že bez podania priznania nárok na zľavu zanikol

V praxi to znamenalo, že daňovník, ktorému taký nárok vznikol, si musel uplatniť zníženie podaním priznania k dani z nehnuteľnosti spolu s prílohou na zníženie v termíne najneskôr v lehote do 31. januára príslušného zdaňovacieho obdobia.

Aj napriek tomu, že mesto Košice informovalo o tejto skutočnosti na svojej webovej stránke a reportáže o platení a nových sadzbách dane z nehnuteľností boli zverejnené vo viacerých celoslovenských a lokálnych médiách, našlo sa v metropole východu tento rok zhruba 800 seniorov, ktorí nepožiadali o zníženie na dani z nehnuteľností.

„Keď sme sa o tomto probléme týkajúcom sa mnohých samospráv na Slovensku dozvedeli, rozhodli sme to sa v spolupráci s ministerstvom financií systémovo riešiť. Absolvoval som viaceré rokovania nielen s vedením rezortu, ale aj s predsedami politických strán a desiatkami poslancov NR SR, ktorých som sa snažil presvedčiť o potrebe zmeny zákona. Osobitne by som chcel poďakovať poslancovi za OĽaNO Petrovi Libovi. Hlavným dôvodom bolo, aby žiaden senior nebol diskriminovaný iba preto, že zabudol požiadať o úľavu na dani. Som veľmi rád, že štátne orgány sa stotožnili s našou argumentáciou, ktorú zapracovali do zákona,“ uviedol primátor Polaček.

Cieľom mesta bolo podľa neho to, aby každý, kto má nárok na zníženie na dani z dôvodu dosiahnutého veku, mohol automaticky platiť menej.

Pre Mesto Košice platí, že na základe zákonnej úpravy s účinnosťou od 1. januára 2021 sa u fyzických osôb starších ako 70 rokov automaticky poskytne zníženie dane zo stavieb na bývanie a dane z bytov v ich vlastníctve, ktoré slúžia na ich trvalé bývanie.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM