Správy

Kozmický konštruktér J. Baláž z ÚEF SAV v Košiciach sa stal členom Medzinárodnej astronautickej akadémie

Do akadémie ho uviedli na slávnostnom galavečere vo Washingtone, bude v nej pôsobiť ako korešpondent v sekcii inžinierskych vied.

Ilustračný obrázok k článku Kozmický konštruktér J. Baláž z ÚEF SAV v Košiciach sa stal členom Medzinárodnej astronautickej akadémie
Zdroj: TASR

Kozmický konštruktér Ján Baláž z Ústavu experimentálnej fyziky Slovenskej akadémie vied (ÚEF SAV) v Košiciach sa stal členom Medzinárodnej astronautickej akadémie.

Do akadémie ho uviedli na slávnostnom galavečere vo Washingtone, bude v nej pôsobiť ako korešpondent v sekcii inžinierskych vied. Vyplýva to z informácií, ktoré poskytlo Oddelenie kozmickej fyziky ÚEF SAV v Košiciach.

„Zvolenie za člena akadémie nepovažujem iba za osobný úspech, ale najmä za úspech môjho pracoviska, Ústavu experimentálnej fyziky SAV, ktorý sa kozmickému výskumu a inžinierstvu úspešne venuje už 50 rokov od svojho vzniku v roku 1969,“ povedal Baláž.

Ako ďalej uviedol, ÚEF SAV sa na vesmírnych misiách zúčastňuje takmer nepretržite.

„Kým jedna vesmírna misia dožíva, ako nedávna Rosetta alebo Radioastron, ďalšia je už na ceste k svojmu cieľu, ako napríklad BepiColombo k Merkúru. V našom laboratóriu oddelenia kozmickej fyziky ÚEF SAV sa pripravujeme na ďalšie, aktuálne na misiu Juice k mesiacom planéty Jupiter a na mesačnú misiu Luna-Globe,“ povedal o najbližších zámeroch Baláž, ktorý sa doposiaľ podieľal na trinástich už realizovaných vesmírnych misiách.

Medzinárodná astronautická akadémia (International Academy of Astronautics – IAA) má v 65 krajinách sveta spolu 1200 členov. Okrem Baláža je v jej tohtoročnom zozname ešte jeden Slovák, endokrinológ Ladislav Macho, ktorý v rokoch 1990 až 1992 predsedal SAV.

Hlavným princípom IAA je široký internacionalizmus, úzka spolupráca s národnými akadémiami s cieľom rozvíjať ducha spolupráce a pokroku, ktorý presahuje národné hranice, kultúry a inštitúcie.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM