Správy Samospráva

Kraj minulý rok hospodáril dobre. Prebytok využije aj na financovanie investičných akcii

Rozpočtové hospodárenie Košického samosprávneho kraja (KSK) skončilo za minulý rok s celkovým prebytkom 30,5 milióna eur.

Ilustračný obrázok k článku Kraj minulý rok hospodáril dobre. Prebytok využije aj na financovanie investičných akcii
Foto: Eva Mikulová

Záverečný účet v piatok 15. mája schválilo krajské zastupiteľstvo, ktoré zároveň rozhodlo o použití týchto finančných prostriedkov.

Odložia aj do rezervného fondu

Najväčšia časť v sume 27,4 milióna eur pôjde do fondu na výdavky a výdavkové finančné operácie.

Z toho 19 miliónov eur je určených na dofinancovanie investičných akcií schválených v predchádzajúcich rokoch, ktoré boli ku koncu minulého roka neukončené, respektíve neuhradené.

Zhruba tri milióny eur z prebytku je prídelom do rezervného fondu.

Podľa stanoviska hlavného kontrolóra KSK Ľubomíra Hudáka je slabou stránkou rozpočtového hospodárenia za rok 2019 „nečerpanie ambiciózne naplánovaných kapitálových výdavkov“.

Percento čerpania bolo na úrovni 14,7 % a suma nečerpaných výdavkov na investície predstavovala 82,9 milióna eur.

Kontrolór osobitne poukázal na nevyčerpanie 7,8 milióna eur na obstaranie mechanizmov na údržbu ciest II. a III. triedy pre krajskú správu ciest.

Korona prekazila plány

Predseda KSK Rastislav Trnka k tomu uviedol, že ak by neprišla koronakríza, tieto mechanizmy by boli aktuálne v obstarávaní. „Avšak momentálne sa prehodnocujú väčšie výdavky, či sa napríklad tieto stroje neobstarajú formou lízingu. To znamená, že by sa tie náklady rozložili v čase,“ povedal.

Hudák kriticky poukázal aj na výšku minuloročných výdavkov na odmeny zamestnancov mimo pracovného pomeru, a to v sume 412.819 eur, čo predstavuje 10,5 % z výdavkov na mzdy pre zamestnancov v riadnom pracovnom pomere.

Dlh KSK k 31. decembru 2019 predstavoval podľa Úradu KSK 40,6 milióna eur, čo je zadlženie vo výške 20,4 % zo skutočných bežných príjmov predchádzajúce­ho roku.

Zastupiteľstvo KSK zároveň schválilo prvú úpravu tohtoročného rozpočtu so znížením kapitálových výdavkov na investičné akcie vo výške 3,1 milióna eur.

„Dôvodom je predpokladané zníženie pôvodne plánovaného výnosu z dane z príjmov fyzických osôb pre pandémiu nového koronavírusu. Takto uvoľnené finančné prostriedky z daňových príjmov navrhujeme použiť na zvýšenie centrálnej rezervy v programe Podporné činnosti programov KSK,“ uviedol Trnka.

Z rovnakého dôvodu sa v súvislosti so záverečným účtom KSK za rok 2019 do tohtoročného rozpočtu premietla iba časť investičných akcií, schválených v minulých obdobiach.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM