Správy Samospráva

Krajskí poslanci kvôli koronavírusu museli "skresať" rozpočet

Zastupiteľstvo Košického samosprávneho kraja (KSK) v súvislosti s dôsledkami pandémie nového koronavírusu schválilo druhú úpravu tohtoročného krajského rozpočtu.

Ilustračný obrázok k článku Krajskí poslanci kvôli koronavírusu museli "skresať" rozpočet
Foto: Eva Mikulová

Zmena zahŕňa zníženie bežných výdavkov o viac ako 1,86 milióna eur a kapitálových výdavkov o 4,04 milióna eur.

Chýba viac ako 9 miliónov eur

V úprave sa premietlo zníženie výnosu z dane z príjmov fyzických osôb (DPFO) a zníženie nedaňových príjmov pre pandémiu.

Zníženie výnosu z DPFO vyplýva z aktualizovanej prognózy Inštitútu finančnej politiky Ministerstva financií SR zverejnenej v júni. Jedným z opatrení na riešenie výpadku hlavného príjmu KSK bola podľa kraja analýza a prehodnotenie rozpočtov organizácií v zriaďovateľskej pôsobnosti KSK a Úradu KSK a ďalších plánovaných výdavkov na tento rok.

Kraj v úprave rozpočtu počíta s výpadkom daňových príjmov vo výške deväť miliónov eur. „Máme už niekoľkú prognózu vývoja výpadkov príjmov, lietalo to od 6,5 po 25 miliónov eur. Suma 6,9 milióna eur je od marca jeden z najnižších odhadov výpadku príjmov. Snažili sme sa rozmýšľať trošku konzervatívnejšie. Nikto nevie, ako sa vyvinie ekonomika,“ povedal predseda KSK Rastislav Trnka, že výraznejšie výpadky daňových príjmov pre koronakrízu očakávajú v roku 2021.

Ide o zníženie výdavkov o nevyčerpané mzdy a odvody do poistných fondov.

Ďalej ide o zníženie časti výdavkov na prevádzku a výdavky rozpočtované na Úrade KSK na prijímanie nových zamestnancov v organizáciách v zriaďovateľskej pôsobnosti KSK počas roka.

Zníženie sa týka aj neverejných poskytovateľov sociálnych služieb. Ako Trnka uviedol, v niektorých odvetviach rozpočet zvýšili, čo súvisí s opatreniami počas druhej vlny pandémie.

V kapitálových výdavkoch je zníženie výdavkov na nákup strojov a zariadení okrem nákupu dopravných prostriedkov a na nákup umeleckých zbierok. „Výpadok príjmov DPFO bude ďalej vykrytý centrálnou rezervou KSK v programe Podporné činnosti programov KSK,“ uviedol Úrad KSK.

Niektoré projekty, ktoré boli v kapitálových výdavkoch rozpočtované pôvodne, majú byť presunuté do budúcoročného rozpočtu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM