Eva Mikulová Samospráva

Krytá plaváreň je jablkom sváru medzi Polačekom a starostom Starého Mesta Petrovčíkom, FOTO

Podľa starostu Starého Mesta Igora Petrovčíka všetky športoviská v správe mesta chátrajú a krytú mestskú plaváreň preto mestu do správy nedajú.

Ilustračný obrázok k článku Krytá plaváreň je jablkom sváru medzi Polačekom a starostom Starého Mesta Petrovčíkom, FOTO
6
Galéria
Zdroj: Mesto Košice

Staromestskí poslanci na svojom decembrovom rokovaní odmietli zámer Mesta Košice na odkúpenie Mestskej krytej plavárne. Naopak, schválili zámer na zmenu jej právnej formy z rozpočtovej organizácie na eseročku do 30. júna 2020.

Rozhádalo ich euro

Za plaváreň najprv ponúkli symbolické euro. A práve to je „tŕňom v oku“ terajšiemu vedeniu mesta na čele s primátorom Jaroslavom Polačekom.

Primátor ešte začiatkom januára poslal starostovi MČ Košice Staré Mesto otvorený list, v ktorom ho žiadal o ekonomické a právne analýzy a tiež aj vízie. V liste tiež tvrdil, že ak by sa plaváreň stala eseročkou, tak ceny za prenájom pre športové kluby by stúpli o ďalších 20 percent.

Mesto Košice prostredníctvom dotácie pre mestskú časť Staré Mesto prispieva na prevádzku krytej plavárne sumou 180-tisíc eur ročne. Ďalšími takmer 50-tisíc eurami dotuje mládežnícke športové kluby v plaveckých športoch.

Plaváreň je podľa Polačeka dlhodobo stratová a zanedbaná. Preto Starému Mestu koncom roka ponúkli odpredaj plavárne za sumu 100-tisíc eur, ešte predtým však ponúkali len 1 euro!

Mesto by chcelo plaváreň prepojiť s kúpaliskom ČH a vznikol by tak vodný areál.

Ostrá reakcia Petrovčíka

Starosta MČ Košice – Staré Mesto Igor Petrovčík v pondelok 20. januára 2020 písomne odpovedal na list primátora, z ktorého vyberáme:

„Zásadne nesúhlasím s názorom primátora, že prevádzkovanie plavárne je nad schopnosti MČ Staré Mesto. Plaváreň zachránila MČ Staré Mesto, nie Mesto, keď ju v roku 2002 kúpou od veriteľa vtedajšieho vlastníka telovýchovnej jednoty získala do vlastníctva a takto zabezpečila jej ďalšie využívanie pre rekreačné plávanie a plavecké športy pred zámermi špekulantov. Mestská časť zaplatila kúpnu cenu takmer 26 miliónov korún a doteraz vynaložila na fungovanie plavárne spolu cca 1,8 milióna eur z vlastných rozpočtov,“ píše sa v stanovisku.

Starosta zdôraznil, že MČ prevádzkuje jedinú krytú plaváreň s 50 metrovým bazénom v štvrť miliónových Košiciach nepretržite 17 rokov, 365 dní v roku s výnimkou zákonom stanovených hygienických odstávok a nevyhnutných prevádzkových potrieb a opráv.

„Primátor by sa mal radšej zamerať na to, ako dopadli športoviská vo vlastníctve Mesta Košice. Takmer všetky štadióny a športové haly chátrajú alebo sú už minulosťou,“ pripomína Petrovčík.

Predaj plavárne mestu najprv za euro, neskôr za ústne predložených 100-tisíc eur, považujú poslanci v Starom Meste za nedôstojný a pripomínajú, že mestská časť nie je jeho podriadená, ale rovnocenný samosprávny subjekt.

„Vyvolávanie neistoty a nedôvery u verejnosti pre plánovaný zámer zmeny právnej formy prevádzkovania plavárne z rozpočtovej organizácie na spoločnosť s ručením obmedzeným v 100 percentnom vlastníctve mestskej časti Košice – Staré Mesto, považujeme zo strany primátora Jaroslava Poláčeka za účelový, najmä ak Mesto Košice prevádzkuje svoje kúpaliská rovnako prostredníctvom s.r.o,“ dodáva Petrovčík.

Vytkol mu aj EYOF

„Pevne veríme, že sa pán primátor poučil a urobí všetky kroky k tomu, aby plaváreň naďalej poskytovala svoje služby ešte vo väčšej kvalite ako doteraz a neurobí ďalšiu chybu tak, ako pri EYOF (Európska olympiáda mládeže), ale namiesto útlmu športu podporí jeho rozvoj dotáciou pre MČ Košice – Staré Mesto."

Mrzí nás, že primátor sa stavia do úlohy bojovníka a namiesto konštruktívneho dialógu a hľadania kompromisov znevažuje mestskú časť v médiach a vydiera nulou v kolónke dotácii pre plaváreň v tohtoročnom mestskom rozpočte, “ hovorí starosta Igor Petrovčík.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM