Správy

Kuriozita alebo zámer? Pri stromoch zostali kruhy nepokosenej trávy, FOTO

Sezóna kosenia je zahájená. Správa mestskej zelene prišla tento rok s jednou novinkou.

Ilustračný obrázok k článku Kuriozita alebo zámer? Pri stromoch zostali kruhy nepokosenej trávy, FOTO
5
Galéria

Správa mestskej zelene (SMsZ) pred niekoľkými dňami zahájila sezóna kosenia trávnatých plôch v meste. Niektoré miesta ale vyzerajú, akoby sa na nich pri kosení zabudlo. Nejde však o chybu koscov, práve naopak, je to zámer.

„Okolo mladých stromov s priemerom kmeňa menším ako 20 centimetrov sa ponecháva nepokosený kruh trávy. Od tejto malej zmeny očakávame viditeľné zlepšenie zdravotného stavu stromov, keďže takto sa predíde poškodeniu tenkej kôry a lyka rotujúcim vlasom kosačky," vysvetlila Správa mestskej zelene (SMsZ) na sociálnej sieti.

Vyšší trávnatý porast okolo stromov má zabrániť rýchlemu presychaniu pôdy v okolí stromov a zmierňovať teplotné výkyvy v pôde. Okrem toho poskytuje priestor na úkryt hmyzu.

Spomalenie rastu

Podľa mestskej zelene je poškodenie vodivých pletív mladých stromov problém, ktorý brzdí stromy v raste a vystavuje ich stresu, kvôli čomu sú menej odolné voči škodcom a chorobám. Keďže k týmto poškodeniam dochádza vo vegetačnom období, stromy si rýchlo vytvárajú kalus, ktorý zakrýva a hojí miesto poškodenia, ktorý zabraňuje vstupu húb a patogénov. Väčšina stromov podobné poškodenia prežije a po pár rokoch rany zahojí.

„Po umiestňovaní zavlažovacích vakov k novým výsadbám a osadzovaní chráničiek okolo kmeňov, ide o ďalší krok, ktorým chce mestská zeleň pomôcť stromom v meste a minimalizovať výpadky v nových výsadbách" dodala mestská zeleň.

Aktuálne správy zo Slovenska

Kosenie okolo stromov
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM