Veronika Hunyadiová Správy

Kvalita vodných plôch v Košiciach a okolí: Kde vydali hygienici ZÁKAZ kúpania?

Letné horúčavy lákajú vode. Skôr než vyrazíte z domu, overte si kde sa môžete bezpečne kúpať.

Ilustračný obrázok k článku Kvalita vodných plôch v Košiciach a okolí: Kde vydali hygienici ZÁKAZ kúpania?
Zdroj: Dnes24.sk

Regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) pravidelne monitorujú kvality vody na kúpanie a odoberajú vzorky na kúpaliskách aj prírodných vodných plochách. Ktoré miesta v Košiciach a okolí dostali zelenú, a kde voda na kúpanie vhodná nie je?

O výsledkoch kontroly informuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na svojom webe. Vyhovujúca kvalita vody na kúpanie je v Košiciach a okolí na vodných plochách Ružín v okrese Košice, nádrž Pod Bukovcom, Turzovské jazero, Jazero Úhorná, Geča a Izra.

Naopak, voda nevyhovuje hygienickým požiadavkám na kvalitu vody na kúpanie, a teda nie je vhodná na kúpanie na Plážovom kúpalisku Jazero v Košiciach a na dvoch odberných miestach na Ružíne v okrese Gelnica (Ružín SKI a Ružín prítoky).

Stopka pre Jazero

Košičania sa tak aktuálne v obľúbenej lokalite na sídlisku Nad Jazerom neokúpu. Na základe výsledkov laboratórnych analýz vzoriek vôd odobratých 20. júla nariadil košický RÚVZ na prírodnom Plážovom kúpalisku Jazero zákaz kúpania. Dôvodom je prekročenia hodnôt medzných hodnôt chlorofylu a.

Prekročenie medznej hodnoty signalizuje postupné premnoženie cyanobaktérií (sinice). Sinice obsahujú látky, ktoré môžu u ľudí vyvolávať alergické reakcie, ako sú dýchacie problémy, kožné vyrážky a zápaly očných spojiviek. Po prehltnutí vody so sinicovými vodnými jedmi sa môžu prejaviť ich toxické účinky nevoľnosťou, bolesťami hlavy, kŕčmi svalstva. Pri konzumácii takejto vody by mohlo dôjsť k vážnemu poškodeniu zdravia kúpajúceho sa návštevníka.

Ďalšie letné témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM