Lenka Fedorová Kultúra

Kvalitné INFO, ktoré sa oplatí počuť: V Tabačke aj o gender témach

Je queer art umelecký štýl? Je queer art zbytočná nálepka alebo relevantná teoretická kategória popisujúca umenie vymykajúce sa bežnému hetero-normatívneho čítaniu? Prednáška spojená s diskusiou sa na tieto a ďalšie otázky pokúsi nájsť odpovede.

Ilustračný obrázok k článku Kvalitné INFO, ktoré sa oplatí počuť: V Tabačke aj o gender témach
Zdroj: TASR

Tabačka v spolupráci s alt30collective uvádzajú úspešný formát What the hell***is?, ktorý sa po trojročnej odmlke presunul do Tabačky Kulturfabrik.

Prednášať bude česká kurátorka a kritička umenia Zuzana Štefková. Vyštudovala dejiny umenia na Karlovej Univerzite v Prahe, kde prednáša o súčasnom umení. Zameriava sa na problematiku rodu a sociálno-kritického umenia. Je kurátorkou galérie Artwall a spoluzakladateľkou c2c kruhu kurátorov a kritikov.

Ako hosťa si prizvala umelkyňu a členku umeleckej skupiny PodeBal, Michelle Adlerovú. Alderová v skupine realizovala desiatky projektov, ktoré sa zaoberali politickými, sociálnymi a neskôr existencionálnymi témami. S výnimkou Českej republiky vystavovala skupina po celom svete.

„Svoju vlastnú tvorbu postavila ako protiváhu kolektívnej skupinovej tvorbe. Preto sa venovala veľmi osobným projektom,viacmenej s témou genderu,“ uviedol dramaturg Tomáš Makara.

Michelle pracuje v médiách maľby, fotografie, video a performance. Okrem voľnej tvorby sa venuje prednáškovej a pedagogickej činnosti.

What the hell *** is? (Čo do pekla *** je?) má formu prednášok, prezentácií, projekcií a diskusií, ktoré sa zaoberajú ʺnezodpovedanými otázkamiʺ jednak z oblasti súčasného vizuálneho umenia, hudby, filmu, ale taktiež ʺhorúcimi témamiʺ z oblasti verejného života, ktoré s kultúrou súvisia.

„Prvoradou ambíciou formátu WHAT THE HELL IS? je živou formou zoznámiť širokú verejnosť s umením a jeho témami, ktoré sa v dnešnej dobe veľkej popularite netešia,“*** uzavrel Makara.

Prednášku si môžete prísť pozrieť už 17. februára 2016 o 19:00 hod. v Tabačke Kulturfabrik na Gorkého 2 v Košiciach.

Môže vás zaujímať:

Prežite jarné prázdniny s hviezdami: Planetárium si prichystalo zaujímavý program

Prvá tohtoročná premiéra Štátneho divadla: Košičania, máme sa na čo tešiť!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM