Lukáš Zavacký Kultúra

Prvá tohtoročná premiéra Štátneho divadla: Košičania, máme sa na čo tešiť!

Vo februári si milovníci kultúry môžu zájsť na prvú novoročnú premiéru v Štátnom divadle. A nie hocijakú!

Ilustračný obrázok k článku Prvá tohtoročná premiéra Štátneho divadla: Košičania, máme sa na čo tešiť!
Zdroj: TASR

Svetoznáma hra Kto sa bojí Virginie Woolfovej? je jednou z najoceňovanejších hier amerického dramatika Edwarda Albeeho. Prvýkrát sa do divadiel uviedla v roku 1962, v Nederlanden Theatre na Broadwayi.

„Je to hra, v ktorej herec môže ukázať, čo vie a v akom štádiu sa nachádza. Myslím si, že my máme v súčasnosti veľmi kvalitných interpretov aj na túto hru a môžeme si ju dovoliť,“ povedal riaditeľ činohry Štátneho divadla v Košiciach Milan Antol.

V spomenutom divadle sa hrala už pred 22 rokmi. Nastal však akýsi boom a podľa M. Antola sa divadlá k nej opäť vracajú. „Je považovaná za najväčšiu americkú hru. Snažila sa získať Pulitzerovu cenu a vyvolala obrovský konflikt už pri svojom vzniku. Na to, že hra nie je bulvár, mala obrovský úspech, 664 repríz, ktoré dosiahla, bolo nevídané a neočakávané v Amerike,“ doplnil.

Hra poukazuje na medziľudské vzťahy v manželstve. Starší manželský pár Martha a George čakajú hostí, mladý pár Nicka a Zlatku. Súkromný večierok následne odhaľuje tie najtemnejšie hlbiny partnerského súžitia v zaujímavom dialógu. Režisérkou hry je Júlia Rázusová, hlavné postavy stvárnia Dana Košická a Ivan Krúpa.

Môže vás zaujímať

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM