Správy

KVP vyhlásilo víťazné projekty participatívneho rozpočtu: Aké novinky na sídlisku pribudnú?

Pilotný ročník participatívneho rozpočtu pozná víťazné projekty. Kedy sa začnú realizovať?

Ilustračný obrázok k článku KVP vyhlásilo víťazné projekty participatívneho rozpočtu: Aké novinky na sídlisku pribudnú?
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Cyklistická dráha pre deti, dažďová záhrada, skvalitnenie športovísk, galéria umelcov či grafity maľby v areáli tenisového kurtu sú víťaznými občianskymi projektmi pilotného ročníka participatívneho rozpočtu košickej mestskej časti Sídlisko KVP.

Za mestskú časť o tom informovala Ivana Padová. Hlasujúci odovzdali 25 projektom spolu 13 517 hlasov. Najviac hlasov získal Freestyle pre KVP, tzv. kids skills trail. Nová cyklistická dráha má pribudnúť v Dirtparku na Drábovej ulici.

„Sme radi, že obyvateľom sa náš projekt výstavby detského skills trailu a osadenia nafukovacieho vankúša na nácvik akrobatických skokov páčil. Získané finančné prostriedky využijeme na nákup materiálu,“ uviedol predkladateľ projektu Martin Boršč. Slúžiť má deťom a mládeži nielen z tohto sídliska. Slávnostné otvorenie nových cyklistických prvkov plánujú v lete 2021 počas Slovenského pohára vo Freestyle BMX.

Vynovia športoviská

V kategórii občianske projekty, ktoré budú dotované sumou do 2 000 eur, boli úspešné projekty dažďovej záhrady v Drocárovom parku či obnova stien oporného múru v areáli tenisového kurtu. Na Starozagorskej ulici má vzniknúť galéria umelcov a obyvatelia tiež podporili zlepšenie kvality športovísk. V každom obvode by sa malo zrevitalizovať jedno, pričom konkrétne miesta budú vybrané v ankete.

Občianske projekty majú realizovať samotní obyvatelia. „Záujem ľudí, ktorí sa rozhodli zapojiť do diania na našom sídlisku, je pre nás veľmi dobrým signálom. Vidieť, že sa postupne menia požiadavky obyvateľov, ktorí tu žijú a tento priestor chcú využívať aktívne. O tom, že sú otvorení novým možnostiam trávenia voľného času na sídlisku, svedčia aj samotné výsledky hlasovania,“ povedal starosta KVP Ladislav Lörinc.

Sídliskový ovocný sad

Spomedzi zadaní pre mestskú časť získali najväčšiu podporu verejnosti projekty revitalizácia okolia Kostola Božieho milosrdenstva na Triede KVP a výstavba ovocného sadu. Vhodnú lokalitu vytypujú v spolupráci s predkladateľom projektu. „Do prípravy všetkých úspešných projektov sa pustíme v budúcom roku,“ dodal Lörinc.

Peniaze na realizáciu víťazných projektov v celkovej hodnote 20-tisíc eur budú podľa Padovej vyčlenené v budúcoročnom rozpočte mestskej časti po odsúhlasení miestnym zastupiteľstvom.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM