Správy

Ľadovú plochu na Alejovej chceli prestrešiť. Plán stopol nárast cien

Mestská časť Košice Juh chcela tento rok realizovať prestrešenie ľadovej plochy v športovo-zábavnom areáli na Alejovej ulici.

Ilustračný obrázok k článku Ľadovú plochu na Alejovej chceli prestrešiť. Plán stopol nárast cien
Zdroj: Facebook.com/Športovo - zábavný areál

Náklady na projekt odhadovala mestská časť na 600-tisíc eur, financovanie malo ísť z Fondu na podporu športu a schváleného účelového transferu mesta. Vzhľadom na prudký nárast cien sa však musela tohto zámeru vzdať.

Obrovský nárast cien

Podlimitnú zákazku vyhlásila mestská časť v januári. V apríli vo vestníku verejného obstarávania napokon oznámila, že zákazku ruší. „Navrhované ceny v predložených ponukách vysoko prekračovali predpokladanú hodnotu zákazky (enormný nárast cien stavebných materiálov v priebehu posledných mesiacov). Túto skutočnosť sme už aj oznámili Fondu na podporu športu, ako aj všetkým uchádzačom vo verejnom obstarávaní,“ informoval sekretariát starostu mestskej časti.

Na projekt malo ísť z Fondu na podporu športu 360-tisíc eur a od mesta 240-tisíc eur. Najnižšia vysúťažená cena bola pritom na úrovni 925-tisíc eur a ani táto suma by pritom nemusela byť konečná.

Je to nereálne

„V súčasnej turbulentnej situácii, keď dochádza k neustálemu nárastu cien vstupov a vzhľadom aj na časovú náročnosť realizácie daného projektu (od podania žiadosti vo výzve cez zabezpečenie verejného obstarávania až po samotnú realizáciu stavby), je v súčasnej dobe z nášho pohľadu nereálne za týchto podmienok a cenovej nestability realizovať daný projekt,“ uviedla mestská časť.

Plánovaná stavba bola riešená ako halová väzníková konštrukcia v module piatich metrov, ktorú by tvorili dva prevarené väzné nosníky istené nerezovým lanom. Celá konštrukcia hracej plochy mala byť prestrešená textilnou membránou charakteristic­kého tvaru.

„Textília spĺňa požiadavku čiastočnej priepustnosti denného svetla a čiastočnej ochrany ľadovej plochy pred následkami dažďa. Od západu je umiestnená plastika štyroch hráčov hokeja, ktorá zároveň bráni dopadajúcim lúčom od západu. Menšia tribúna približne pre 48 osôb dovoľuje jej prípadné rozšírenie až na 144 osôb,“ opisovala zrušená zákazka.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM