JAB Recept na dnes

Ľahšia verzia štedrej večere: Pripravte si polievku z jušky či rybu s pistáciovou omáčkou

Už len pár hodín nás delí od štedrej večere. V mnohých rodinách nebude chýbať klasika. My vám ponúkame ľahšiu verziu, ktorú si môžete pripraviť.

Ilustračný obrázok k článku Ľahšia verzia štedrej večere: Pripravte si polievku z jušky či rybu s pistáciovou omáčkou
6
Galéria

Štedrý večer už klope na dvere a všetci o niekoľko hodín zasadnú k sviatočnému stolu. V mnohých rodinách nesmie na slávnostne prestretom stole chýbať napríklad kapustnica či ryba. Práve tieto dve jedlá s menšou obmenou a ľahšie verzii pripravili študenti Hotelovej akadémie v Spišskej Novej Vsi.

Necháte sa zlákať polievkou z jušky ( kapustová voda), alebo rybou bez šalátu, ale zato so zaujímavou pistáciovou omáčkou? Tu sú recepty.

Polievka z jušky

Potrebujeme: jušku, hladkú múku, vodu, vajíčko, sušené huby, maslo, cibuľu , cesnak,rasca, soľ, čierne korenie a bobkový list

Postup je jednoduchý: Huby pred varením aspoň na hodinu namočíme, cibuľu a cesnak nakrájame na malé kúsky speníme na oleji. Medzitým namočené huby vyžmýkame a tiež nakrájame na drobno pridáme do základu, podlejeme vodou , pridáme pripravené koreniny a na miernom ohni varíme 45 minút. Kým sa polievka varí pripravíme si takzvanú mrveničku z vajíčka a hrubej múky , z čoho vypracujem tuhšie cesto, ktoré na hrubšom strúhadle postrúhame. Cestovinu dáme variť do osolenej vody aspoň dve minúty. Po varení precedíme. Polievku pred dovarením zahustíme zápražkou s masla a múky. Keď zápražka vychladne pridáme aj červenú papriku a potom to pridáme do polievky spolu aj s juškou. Podávame s mrveničkou.

Filé s pistáciovou omáčkou

Potrebujeme: filé z tresky, cibuľu, pomarančovú šťavu, pistácie , olivový olej , škrobovú múčku, baby špenát, soľ, korenie a smotanu na šľahanie

Postup: Na rozohriatom oleji si opečieme rybu z obidvoch strán približne 4. minúty. Rybu si odložíme a na výpeku speníme cibuľku , pridáme smotanu, pistácie a škrobovú múčku z čoho vznikne omáčka. Pri podávaní prelejeme rybu pomarančovou šťavou a podávame s omáčkou. Aby tanier nepôsobil poloprázdno jedlo dozdobíme červenou repou a špenátom. Dobrú chuť.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Spišskej a okolia.

OBRAZOM: Inšpirácia na sviatočné dni
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM