Lenka Fedorová Rôzne

Láka vás výlet, no nechcete cestovať ďaleko? 5 parádnych atrakcií neďaleko Košíc

Nielen Košice, ale aj ich okolie je lákadlom pre mnohých ľudí, ktorí sa rozhodli stráviť leto aktívne. Vybrali sme pre vás pár zaujímavostí, ktoré sa rozhodne oplatí vidieť na vlastné oči.

Ilustračný obrázok k článku Láka vás výlet, no nechcete cestovať ďaleko? 5 parádnych atrakcií neďaleko Košíc
Zdroj: TASR

1. Zelená pyramída v zoo v Nyíregyháze

Košická zoo je najväčšou zoo na Slovensku a o jej kvalitách sa nedá pochybovať. Avšak ak túžite po zmene, oplatí sa navštíviť aj zoologickú záhradu v susednom Maďarsku. Z Košíc vám to potrvá asi dve hodinky autom. V zoo žije asi 2300 jedincov a 250 druhov živočíchov. Zoo je pritom považovaná za jednu z najkrajších v Maďarsku. Zaujímavosťou je tzv, Zelená pyramída, ktorá v sebe ukrýva Oceanárium a životné prostredie Indonézskych ostrovov. Navyše materiál, ktorým je kupola zakrytá je totožný s materiálom, ktorý pokrýval aj olympijskú plaváreň v Pekingu! Hviezdami bazénu sú však okrem iného žraloky. Máte sa na čo tešiť!

2. Výhľad na Tatry z Kojšovskej hoľe

Pre rodinky s deťmi alebo aj pre tých, ktorí len túžia užiť si chvíľku v lone prírody je ideálnou možnosťou cesta na Kojšovskú hoľu. Tá sa nachádza vo Volovských vrchov a je vzdialená len 25 km od Košíc. V tomto čase si tam môžete nazbierať sladučké čučoriedky,mi­estnymi nazývané aj borovnice. Čučoriedky sú u domácich veľmi obľúbené, a preto je dopyt po nich veľmi veľký. Pre Košičanov je na Kojšovskú hoľu najlepší prístup zo Zlatej Idy. Raritou je, že v dobrom počasí môžete z vrcholu Kojšovskej hole zažiť unikátny výhľad na pýchu Slovenska – Tatry. Na vrchole taktiež sídli meteorologická radarová stanica Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu

Čítajte tiež: 5 dedín z okolia Košíc, o ktorých by mal vedieť každý: Vodopády, kúpele, a to nie je všetko!

3. V jaskyni Zlá diera sa druhýkrát narodíte

Síce pri Prešove avšak blízko aj z Košíc leží jaskyňa Zlá diera, podľa miestnych nazývaná aj Zla džura. Pri vstupe do jaskyne vyfasujete karbidové lampáše, helmy a niektorí aj pracovné oblečenie. Až v jaskyni zistíte prečo ho dali práve vám. Raritou je tzv. pôrodná diera, čo predstavuje asi 3 až 4 metre dlhú dieru, ktorá končí veľmi úzkym otvorom. Zatiaľ čo vy sa „druhýkrát narodíte“, nad hlavou vám už budú čakať nadšení spolunávštevníci, pre ktorých to bude ešte väčší zážitok ako pre vás. Adrenalínoví nadšenci si môžu zgustnúť aj na náročnejšej trase, na ktorú je potrebné sa vopred objednať.

Čítajte tiež: Za krásami netreba cestovať cez pol sveta: 5 dedín pri Košiciach, ktoré by mal poznať každý!

4. Jazero Izra s možnosť člnkovania i rybolovu

Jazero Izra je situované v Slanských vrchoch v katastri obce Slanská Huta a leží asi 35 kilometrov od Košíc. Izra vznikla zahradením doliny jedného z prítokov Izry – Malej Izry zosuvom pôdy. Zaberá plochu 3,7 hektára a jeho okolie je obkolesené nádhernými lesmi. Jazdenie na loďkách i možnosť kúpania sa je dôvodom príťažlivosti tejto lokality. Pri jazere vzniklo v druhej polovici 20. storočia rekreačné stredisko Izra, ktoré návštevníkom ponúka aj možnosť rybolovu.

Čítajte tiež: Mali naši predkovia zmysel pre humor, či…? Top 12 názvov dedín v košickom kraji, čo stoja za to!

5. Jasovská jaskyňa drží prvenstvo

Len málokto vie, že práve Jasovská jaskyňa sa v polovici 19. storočia stala prvou sprístupnenou jaskyňou na Slovensku aj keď jej horné časti boli známe už v 13. storočí. Atrakciou je nápis, ktorý zaznamenáva víťazstvo vojsk Jána Jiskru Brandýsa, čo predstavuje najstaršiu písomnú zmienku v jaskyniach na Slovensku. Jaskyňa je taktiež známa širokým druhovým zastúpením netopierov.

Foto: Ilustračné

Zaujímavosti neďaleko Košíc sú lákadlom turistov
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM