Lenka Fedorová Rôzne

Za krásami netreba cestovať cez pol sveta: 5 dedín pri Košiciach, ktoré by mal poznať každý!

Dediny okolo nášho mesta skrývajú všakovaké známe i menej známe zaujímavosti, ktoré sa rozhodne oplatí vidieť na vlastné oči. A vyraziť si na výlet, trochu zmeniť prostredie i vyvetrať si hlavu. Tu je 5 tipov z našej redakcie...

Ilustračný obrázok k článku Za krásami netreba cestovať cez pol sveta: 5 dedín pri Košiciach, ktoré by mal poznať každý!
Zdroj: TASR

Rankovce

Nad obcou Rankovce sa nachádza Prírodná rezervácia Rankovské skaly. V prírodnej rezervácii platí 5. stupeň ochrany prírody a jej rozloha je 2,37 ha. Môžete tu nájsť vzácne druhy rastlín, ako aj chránených dravcov. V prírodnej rezervácii sa nachádzajú rovnomenné Rankovské skaly, z ktorých môžete vidieť mesto Košice i Košickú kotlinu. Skaly je na prudkom svahu najlepšie vidieť mimo vegetačného obdobia z neoficiálneho chodníka od obce Rankovce. Pri priaznivom počasí môžete uvidieť aj vrchol Vysokých Tatier.

Obec sa pýši viacerými významnými osobnosťami, ktoré v nej pôsobili. Medzi nimi známy slovenský spisovateľ a kňaz Jonáš Záborský, ktorý v obci istý čas pôsobil, neskôr svoje pôsobenie nasmeroval do Košíc. V obci pôsobili aj Ján Hlovík, Igor Mišina či Václav Bohemus.

Herľany

Zo skál sa môžete vrátiť do Herlian. Tam vás už čaká známy Herliansky gejzír. Ten vznikol pri vŕtaní piateho prameňa pre tunajšie kúpele. Na webstránke obce si môžete dopredu pozrieť kedy sa predpokladá erupcia gejzíru. Je však potrebné byť trpezlivý, nakoľko sa presný čas erupcie nedá zistiť, je preto potrebné vytvoriť si časovú rezervu. Erupcia trvá asi 25 minút. Postupom času sa intervaly erupcie predlžujú a doba trvania erupcie sa skracuje.

Nižná Myšľa

V obci Nižná Myšľa nájdete pamätník venovaný obetiam 1. a 2. svetovej vojny a holokaustu. Absolvovať tam môžete prechod Slanským pohorím, ktorý sa každoročne koná od roku 1970. Prechodu sa okrem domácich nadšencov zúčastňuje čoraz viac ľudí aj z okolitých obcí. Prechodom vzdávajú účastníci úctu spomínaným obetiam vojen. Nad riekou Olšava sa nachádza obľúbená turistická oblasť Skalka, z ktorej sa môžete pokochať nádherným výhľadom. V obci nezabudnite navštíviť aj Myšľanské múzeum, ako aj viaceré archeologické lokality.

Rozhanovce

V Košickej kotline v doline Hyľovho potoka a Torysy leží obec Rozhanovce. Archeológovia tu vykopali osídlenie z neolitu, sídlisko bukovohorskej kultúry a mohylový násyp z neskorej doby hallštadskej. Obec je známa aj z histórie známou Bitkou pri Rozhanovciach. Pred obecným úradom môžete vidieť pamätník Bitky, nevynechajte aj múzeum s trvalou expozíciou. Dôsledky bitky významne ovplyvnili aj osud Košíc.

Jasov

Obec Jasov sa rozprestiera v juhozápadnej časti Košickej kotliny pod dominantou vápencovej Jasovskej skaly. Osídlenie v tejto obci pochádza ešte z čias paleolitu, a to vďaka Jasovskej jaskyni, ktorá bola obydlím v predhistorickom období. V obci sa nachádza aj významný barokový kostol s priľahlým kláštorom tohto rádu. Pre turistov je okrem jaskyne veľkým lákadlom aj Náučný chodník Jasovská skala s Národnou prírodnou rezerváciou Jasovské dubiny, ktoré sa nachádzajú okolo južného brehu jasovských rybníkov.

Foto: Ilustračné

Môže vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM