Správy

Leto na košických kúpaliskách bolo úspešné. Návštevníkov bolo viac ako minulé roky, FOTO

Košické mestské kúpaliská navštívilo túto letnú sezónu viac ľudí ako po minulé roky, a to aj napriek koronakríze či kratšej sezóne pre nepriaznivé počasie.

Ilustračný obrázok k článku Leto na košických kúpaliskách bolo úspešné. Návštevníkov bolo viac ako minulé roky, FOTO
9
Galéria
Foto: Eva Mikulová

Sezóna však bola kvôli obmedzeniam mimoriadne náročná. Uviedol námestník riaditeľa pre ekonomiku mestského podniku Tepelné hospodárstvo (TEHO) Štefan Ferencz, ktorý kúpaliská spravuje.

Slabý júl, silný august

Kúpalisko Červená hviezda a kúpalisko Rumanová navštívilo počas tejto sezóny dokopy viac než 65.000 ľudí. V porovnaní s minulým rokom je to približne o 2,5 percenta vi­ac.

„Pokiaľ zoberiem do úvahy dlhodobý priemer za uplynulých päť rokov, tak návštevnosť bola oproti tomuto obdobiu mierne vyššia,“ povedal s tým, že v júli bola návštevnosť pod dlhodobým priemerom.

Štatistiky sa zlepšili v auguste, keď bola o 15 percent vyššia ako dlhodobý priemer. „Pri porovnaní jednotlivých kúpalísk sa dá povedať, že o niečo viac návštevníkov malo kúpalisko Rumanová, Červená hviezda sa naň postupne doťahuje, keď si medziročne polepšila o vyše 14 percent,“ spresnil.

Tohtoročná sezóna trvala približne od konca júna do 2. septembra.

Okrem nepriaznivého počasia mala výrazne negatívny vplyv na hospodárenie uvedených dvoch prevádzok aj koronakríza a s ňou spojené zvýšené náklady na hygienické opatrenia.

Ako Ferencz uviedol, súviseli so zvýšenou dezinfekciou, režimovými opatreniami alebo s obmedzením kapacity na kúpalisku Rumanová.

„Náklady súvisiace s týmito opatreniami nám značne zvýšili náklady na prevádzku,“ dodal s tým, že v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi musia počítať aj so zvýšenými nákladmi na mzdy a spotrebu energií, u ktorých nastal medziročný nárast.

Košické mestské kúpaliská dlhodobo neprinášajú zisk. Stratu vykázali aj vlani, na jedno kúpalisko išlo o sumu okolo 50.000 eur.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM