Samospráva

M. Gibóda po hlasovaní akcionárov VVS nie je členom dozornej rady

Súčasní zástupcovia mesta Košice stále nie sú členmi štatutárnych orgánov Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti (VVS).

Ilustračný obrázok k článku M. Gibóda po hlasovaní akcionárov VVS nie je členom dozornej rady
Zdroj: TASR

Mimoriadne valné zhromaždenie akciovej spoločnosti v piatok neodvolalo bývalého mestského poslanca Igora Sidora z funkcie člena dozornej rady. Termín dozornej rady VVS, ktorá rozhoduje o návrhoch na členov predstavenstva spoločnosti, zatiaľ stanovený nebol.

Piatkové zasadnutie zvolalo mesto Košice, ktoré je najväčším akcionárom spoločnosti – vlastní 20,44 percenta jej akcií. „V jedinom bode rokovania nebol akcionármi VVS odvolaný člen Dozornej rady VVS Igor Sidor, čo znamená, že akcionári už nehlasovali o možnom členstve nominanta mesta Košice – Marcela Gibódu (námestníka primátora Košíc, pozn. TASR.),“ informovali vodárne.

Chceli výmenu

Podľa primátor Košíc Jaroslava Polačka sa väčšina akcionárov zdržala hlasovania. Nepovažuje to za úmysel, vysvetľuje si to zlou interpretáciou, respektíve ich nedostatočnou informovanosťou, ktorá mohla byť zapríčinená aj podcenenou komunikáciou mesta. Napraviť to chce listami. „Domnievam sa, že akcionári si vôbec neuvedomili, že je to nominant mesta a my sme chceli len výmenu,“ povedal s tým, že ich demokratické rozhodnutie rešpektuje a nechce ho hodnotiť.

Mesto plánuje požiadať o zápisnicu a prílohy zo zasadnutia, primátor chce počkať aj na názor poslancov, následne sa rozhodne o ďalšom postupe.

„Mrzí ma na tom možno len jedna vec a to, že pán Sidor bol nominantom mesta Košice, stratil dôveru poslancov, pretože uznesenie mesta jednoznačne hovorí o tom, že táto výmena mala nastať,“ vysvetlil v súvislosti s rozhodnutím mestského zastupiteľstva (MsZ) z 10. decembra 2018.

VSS kritizoval

Čo sa týka predstavenstva VVS, MsZ vtedy za jeho člena zvolilo primátora Polačka, predtým tento post zastával viceprimátor poverený riadením mesta Martin Petruško. Podľa obchodného registra členom predstavenstva nie je od 18. januára. Od prijatia uznesenia MsZ zasadala dozorná rada dvakrát, ani raz Polačka nezvolila do spomínanej funkcie.

Košický primátor začiatkom roka kritizoval VVS za netransparentnosť. Tvrdil, že najvyšší predstavitelia spoločnosti úmyselne blokujú obe nominácie aj z dôvodu avizovanej kontrolnej činnosti v hospodárení VVS zo strany najväčšieho akcionára. VVS tieto tvrdenia zásadne odmietla. Pripomenula, že je riadená 771 akcionármi spoločnosti, ktorými sú obce a mestá v Košickom, Prešovskom a Banskobystric­kom kraji.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM