Lenka Fedorová Rôzne Správy

Má sa čím pochváliť: Obec Štós má kúpele, slávneho rodáka, a to nie je všetko!

Dedinka Štós má len čosi cez 700 obyvateľov, avšak na mape ju neprehliadnete. Svojim obyvateľom i turistom ponúka množstvo zážitkov.

Ilustračný obrázok k článku Má sa čím pochváliť: Obec Štós má kúpele, slávneho rodáka, a to nie je všetko!
9
Galéria
Zdroj: TASR

Ak sa spomenie obec Štós, väčšine ľudí napadnú ako prvé známe kúpele. Niet divu, slávne kúpele majú viac ako 130-ročnú históriu. Štós má však v rukáve aj ďalšie esá, ktorými sa môže pochváliť.

Dlhá história nožov

Obec štós v okrese Košice-okolie ja najstaršou osídlenou obcou v údolí Bodvy. Na začiatku 19. storočia založili v obci firmu, ktorá bola nakoniec najväčšou nožiarskou továrňou v celom Uhorsku. V jej tradícii neskôr pokračovala firma Sandrik Štós, ktorá nože vyrábala do roku 2000.

Ďalšou zaujímavosťou, ktorou sa obec pýši bol jej rodák Zoltán Fábry. Ten sa stal počas svojho života slávnym maďarským spisovateľom. Jeho rodný dom sa stal preto pamätným domom, ktorý ukrýva zbierku diel svetových spisovateľov. V obci tiež možno nájsť niekoľko sedliackych domov zo začiatku 20. storočia.

V minulosti ju navštívil československý prezident

Vo svojich pýchach Štós nekončí len pri kultúre. Má totiž aj vlastný Dobrovoľný hasičský zbor. Okrem iného sa v nej koná aj množstvo atraktívnych podujatí. V roku 2013 v kúpeľoch zorganizovali, pri príležitosti 130 výročia kúpeľnej sezóny, prehliadku automobilových veteránov.

Štós v minulosti navštívili mnohé známe osobnosti, medzi nimi aj prezident Československej republiky Eduard Beneš či básnik Laco Novomeský. Ten v kúpeľnom parku pod štósskymi stromami napísal báseň „Pod jedľou“.

Ak sa do Štósu vyberiete, nemali by ste vynechať ani návštevu lesoparku. Národná kultúrna pamiatka v sebe ukrýva viac ako 200 druhov vzácnych drevín a kvetov a potôčik s kaskádami a fontánou. Neďaleko vás tiež očarí aj známa Jasovská jaskyňa. Štósom tiež prechádza zelená turistická trasa, ktorá spája Smolnícku Hutu s obcou Háj, o ktorej sme vám nedávno priniesli článok.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM