Kultúra

Máte zvyšné kamene zo stavby? Zídu sa na obnovu hradu Slanec

Obec Slanec (okres Košice-okolie) plánuje aj v tomto roku pokračovať v obnove Slaneckého hradu, ktorý je dominantou okolia.

Ilustračný obrázok k článku Máte zvyšné kamene zo stavby? Zídu sa na obnovu hradu Slanec
5
Galéria
Zdroj: TASR

Na tento účel požiadala o dotáciu ministerstvo kultúry v sume zhruba 29.000 eur, pri prácach majú pomáhať nezamestnaní cez úrad práce.

„Na veži Nebojsa chceme pokračovať na okenných klenbách, medzi druhým a tretím podlažím potrebujeme vybudovať chýbajúce schodište. Samozrejme, budeme pokračovať na stabilizovaní múra paláca,“ priblížil pre TASR starosta obce Jozef Bela. Aj po obvode veže bude pritom treba riešiť výpadky kameniva.

Dajú dotáciu?

„Uvidíme, aká nám bude schválená dotácia, pretože je to dosť špecializovaná práca a musia to robiť horolezci, ktorí sa zlania z veže, a tak budú tie kaverny opravovať,“ dodal starosta. V pláne je aj príprava ochodze na veži, ktorá by mala v budúcnosti slúžiť ako vyhliadka pre turistov. Valcová veža, ktorú sa v roku 2013 podarilo zastrešiť, je pritom pre verejnosť naďalej uzavretá.

Vlani na hrade prebiehala ďalšia murárska sezóna na záchranu pamiatky.

„Realizovali sme okenné klenby na veži na druhom a treťom podlaží či líce interiéru k dreveným podlahám. Podarilo sa nám postaviť veľké lešenie po obvode múra paláca, ktoré nám pomohlo pri stabilizácii múra a sanovaní výpadkov pod gotickým oknom, ktoré je najvzácnejším prvkom hradu,“ uviedol ďalej Bela.

Netradičná prosba

Ďalšiu etapu záchrany hradu by chceli začať v máji, aby bolo dosť času na murársku robotu. Program zapojenia nezamestnaných cez úrad práce bol podľa starostu dobrou myšlienkou na začiatku, avšak každým rokom je problém nájsť kvalitných a ochotných pracovníkov. Starosta si posťažoval, že tí, ktorí sa osvedčili, si už buď našli zamestnanie, alebo nespĺňajú podmienky úradu práce.

Pri rekonštrukcii pamiatky sa objavuje už aj problém s nedostatkom kamenného materiálu. Ten, kto by sa chcel zbaviť kameňov z nejakej stavby, môže tak prispieť a ohlásiť sa na obecnom úrade.

Obnova hradu pod vedením obce a občianskeho združenia Zachráňme hrad Slanec sa začala v roku 2012. Vo veži by mala byť v budúcnosti aj expozícia pre návštevníkov.

Gotický hrad bol zničený v roku 1679 počas povstania Imricha Tököliho, život sa naň vrátil v 19. storočí, keď majiteľ panstva, gróf Forgáč, dal zrekonštruovať vežu a zriadil v nej rodové múzeum. To existovalo do roku 1937. Neskôr začala veža chátrať a v roku 1945 vyhorela.

Foto: archív

Obnova hradu Slanec
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM