Eva Mikulová Samospráva

Mesto bude kupovať akcie Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti. Poslanci návrh odsúhlasili

Zvýšiť majetkovú účasť Košíc v spoločnosti Východoslovenská vodárenská spoločnosť (VVS) chce mesto odkupovaním akcií od súčasných akcionárov vodárni.

Ilustračný obrázok k článku Mesto bude kupovať akcie Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti. Poslanci návrh odsúhlasili
Zdroj: Adam Stečák

Búrlivá rozprava na stredajšom (6. novembra) mestskom zastupiteľstve sprevádzala aj návrh mesta, aby nakupovaním akcií VVS, zvýšilo svoj podiel v spoločnosti.

Košickí mestskí poslanci nakoniec odsúhlasili, aby v rozpočte na rok 2020 bola na tento účel vyčlenená suma najviac 150.000 eur, ročne by tak mohlo ísť maximálne o 44.776 kusov ak­cií.

Osobný spor?

Niektorí poslanci vedeniu mesta vyčítali, že návrh je dôsledkom osobného sporu a že spracovaný bol len jeden posudok, ktorý odkupovanie akcií neodporúča.

Rovnako, že sa s tým nestotožnila ani majetková komisia mestského zastupiteľstva (MsZ). Iní zas argumentovali, že tento krok ocenia až budúce generácie.

„Čo sa týka odpredaja akcií VVS pre mesto, je to dobrý nápad. Je to však nešťastná doba vzhľadom na to, že mesto nemá voľné finančné zdroje a argument primátora, že vie regulovať ceny vody, neprijímam. Nie som toho názoru, že práve mesto bude lepšie hospodáriť, aj keď je teraz akcionárom – ale nebude to vedieť spravovať strategicky. Druhá otázka je, či sa 240.000 Košičanov bude skladať na reguláciu ceny vody pre 960.000 koncových zákazníkov“, uviedol poslanec Milan Lesňák.

Väčšie hlasovacie práva

Cieľom mesta je tiež zvýšiť podiel na hlasovacích právach spoločnosti. „V prípade, že sa na trhu VVS v rámci našej skupiny, kde akcionárom sú mestá a obce, nájde obec, ktorá sa rozhodne svoje akcie speňažiť a dá ich možnosť na odkúpenie, mesto Košice bude pripravené takéto akcie odkúpiť. Robíme to z toho dôvodu, aby sme chránili to najcennejšie čo máme, a to je voda – aby sa medzi tú ‚rodinu‘ akcionárov, ktorou sú mestá a obce, nedostávali súkromné spoločnosti“, povedal primátor Jaroslav Polaček.

Potenciálnymi záujemcami o predaj akcií je podľa neho skupina malých obcí, ktoré ich vlastnia málo. „Pre tie, ktoré majú rozpočet 50.000, 100.000 alebo 150.000 eur, je mnohokrát každý príjem nad rámec plánovaného rozpočtu vďačný. To je ten motív, prečo drobní akcionári často zvažujú, že je pre ne pohodlnejšie to predať,“ vysvetlil.

„V najbližšom období dáme všetkým akcionárom listom vedieť, že takéto uznesenia mesta Košice existuje, a ak by mali záujem predať akcie, mesto Košice si bude uplatňovať predkupné právo,“ dodal primátor.

Mesto Košice je najväčším – aktuálne 20,44-percentným akcionárom VVS, pričom finančný podiel na základnom imaní vodární predstavuje sumu okolo 47,5 milióna eur. Aktuálne vlastní 1.429.940 akcií. Počet akcionárov VVS je v súčasnosti viac ako 770.

Zdroj: kosice.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM