Eva Mikulová Samospráva

Mesto má vytvorený systém na okamžité zásahy v prípade povodní a iných mimoriadnych situácií

Prvého marca si pripomíname Svetový deň civilnej ochrany, Mesto Košice má vytvorený systém „Síl a prostriedkov na podporu krízového riadenia".

Ilustračný obrázok k článku Mesto má vytvorený systém na okamžité zásahy v prípade povodní a iných mimoriadnych situácií
4
Galéria
Zdroj: Mesto Košice

Cieľom pripomenutia si Svetového dňa civilnej ochrany je upriamiť pozornosť širokej verejnosti na úlohy ľudí pôsobiacich v oblasti civilnej ochrany (CO) pri riešení bezpečnosti obyvateľstva, odstraňovaní následkov náhlych či mimoriadnych udalostí, ochrane života, zdravia, majetku ľudí, ale aj životného prostredia.

Právo žiť v bezpečí patrí medzi základné ľudské práva. Nedostatočná bezpečnosť predstavuje riziko nielen pre život jedinca a zníženie kvality jeho života, ale vytvára aj prekážku pre trvalo udržateľný rozvoj celej občianskej spoločnosti.

V prípade nebezpečia pomáhajú i dobrovoľníci

Mesto Košice má v systéme civilnej ochrany vytvorený systém „Síl a prostriedkov na podporu krízového riadenia", ktorý slúži na okamžité operatívne zásahy v prípade vzniku mimoriadnych udalostí, a riešenie ich následkov. Súčasťou systému sú aj dobrovoľní záchranári, neziskové organizácie a občianske združenia, ktoré sú zároveň v systéme civilnej ochrany okresu, kraja a štátu.

Civilná ochrana Mesta Košice venuje značnú pozornosť aj informovaniu verejnosti o možných ohrozeniach, zvyšovaniu jej znalostí z prevencie predchádzania mimoriadnym udalostiam, ako aj príprave občanov na sebaochranu a vzájomnú pomoc po vzniku mimoriadnej udalosti. Predovšetkým z dôvodu, že obyvatelia mesta sú zvyčajne prví na mieste vzniku mimoriadnej udalosti, ktorej musia čeliť.

Mesto Košice organizuje v oblasti civilnej ochrany aj rôzne didaktické hry a účelové cvičenia v školských zariadeniach, práve za účelom prípravy obyvateľstva na sebaochranu a vzájomnú pomoc. Aj v tejto oblasti totiž platí, že pripraveným praje šťastie.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM