Správy Samospráva

Mesto podporí kultúrne inštitúcie, ktoré z nich dostanú najviac?

Mesto Košice prerozdelí 130.000 eur medzi 32 žiadateľov v rámci Grantového programu.

Ilustračný obrázok k článku Mesto podporí kultúrne inštitúcie, ktoré z nich dostanú najviac?
Zdroj: Tabačka

Ide o podporu profesionálnych nezriaďovaných organizácií a jednotlivcov z oblasti kultúry a kreatívnych odvetví. V tomto roku je zámerom programu zmiernenie dosahov pandémie nového koronavírusu v uvedenom sektore a udržanie činnosti a existencie jeho profesionálnych aktérov.

Sumu znížili

Prerozdelenie odobrili mestskí poslanci na mestskom zastupiteľstve. Jednotlivé subjekty sa do výzvy mohli zapájať do 18. mája.

„Kultúra a kreatívny priemysel majú už niekoľko rokov neodškriepiteľný zásadný vplyv na rozvoj nášho mesta,“ povedal viceprimátor Marcel Gibóda s tým, že oproti pôvodne schválenému rozpočtu mesta celkovú sumu na prerozdelenie znížili. Vlani medzi 41 subjektov prerozdelili 200.000 eur.

V podprograme Podpora projektov profesionálnych nezriaďovaných organizácií a jednotlivcov získa tento rok dotáciu dokopy 30 subjektov.

Z nich najviac peňazí, a to 15.000 eur, dostane Tabačka Kulturfabrik. Dotácia na tohtoročnú Bielu noc predstavuje 13.000 eur.

Dotácie pôjdu napríklad aj na podujatia ako Virvar – Dni bábkového divadla a hier pre rodiny, Letný hudobný festival Hevhetia i 26. medzinárodný filmový festival Zlatý žobrák. Okrem iných podporia aj monografiu Svetlany Fialovej či Detské vianočné dielne.

V rámci Podpory organizácií v programe trojročnej podpory – zazmluvnených organizácií z predošlých výziev, dostane Kino Úsmev 18.000 eur a Košice Artist in Residence 7500 eur.

Maximálna výška dotácie predstavuje pre organizácie sumu 20.000 eur a pre jednotlivcov 5000 eur. Projekty hodnotila viacčlenná komisia v troch fázach. Administrátorom grantovej výzvy je Creative Industry Košice, n.o.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM