Lenka Fedorová Rôzne

Mesto vyložilo karty na stôl: Chce usporiadať letnú olympiádu mládeže!

Zdá sa, že Košice to myslia so športom naozaj vážne. Titulom Európske mesto športu 2016 to ešte nekončí, Košice sa chcú stať organizátorom významnej letnej olympiády.

Ilustračný obrázok k článku Mesto vyložilo karty na stôl: Chce usporiadať letnú olympiádu mládeže!
Zdroj: TASR

Mesto Košice sa uchádza o usporiadanie letného Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF) v roku 2021. V prípade úspechu budú Košice prvým mestom na Slovensku, ktoré bude hostiť takéto podujatie.

Raši považuje Košice za športové mesto

Mesto oznámilo oficiálny záujem o usporiadanie letných olympijských hier mládeže po dnešnom stretnutí s predstaviteľmi národných športových zväzov, Slovenského olympijského výboru (SOV), zástupcov EYOF a Európskeho olympijského výboru (EOV). Stretnutie bolo spojené s podpisom Memoranda o podpore podujatia EYOF Košice 2021, ako i so zápisom do kroniky mesta.

Primátor Košíc Richard Raši považuje Košice za športové mesto. Priemer športujúcich ľudí v mestách Európskej únie je podľa neho približne 20 percent. V Košiciach je to asi 25 percent neprofesionálnych športovcov. „Je to projekt, ktorý môže mestu priniesť veľmi veľa, nielen z hľadiska športu, lebo bude motiváciou pre naše talenty, ale mestu to pomôže i tak, že získame dotácie na športoviská a bude to mať i vplyv na imidž mesta,“ uviedol Raši.

Mesto plánuje vybudovať viaceré športoviská

Podujatie by sa malo v Košiciach uskutočniť v termíne od 25. júla do 1. augusta 2021. Súťažiť sa bude v deviatich základných disciplínach. Medzi kolektívne športy patria basketbal, hádzaná a volejbal, individuálnymi sú atletika, cyklistika, gymnastika, džudo, plávanie a tenis. Krajina organizátora má však právo zaradiť k týmto disciplínam i desiatu.

Mesto plánuje do usporiadania letnej olympiády mládeže vybudovať viaceré športoviská. „Máme športovú infraštruktúru, ktorá je dostatočná, ale vyžaduje si investície. Z novovybudovaných športovísk to má byť Národné tenisové centrum a druhým úplne novým vybudovaným športoviskom bude gymnastická hala,“ priblížil Raši a dodal, že hádzaná sa bude hrať v susednom Prešove. V hale miestneho Tatrana, ktorý je jedenásťnásobným slovenským šampiónom, nájdu podľa jeho slov mladí hádzanári ideálne prostredie.

Košice sa o usporiadanie hier uchádzajú ako jediné

Naposledy sa EYOF u nás konal v roku 1999 v Poprade. „Slovensko a Slováci sú dobrí organizátori. Veríme, že to bude perfektné podujatie. Tešíme sa na spoluprácu a veríme, že na konci tohto roka budeme môcť so zdvihnutými rukami povedať, že Košice sú organizátorom EYOF 2021,“ povedala manažérka EYOF a zástupkyňa EOV Kateřina Nyčová.

Košice sa o usporiadanie hier uchádzajú ako jediné. Španielska Vitoria sa rozhodla stiahnuť svoju kandidatúru. V októbri by malo podľa Nyčovej na valnom zhromaždení Európskych olympijských výborov dôjsť k oficiálnej prezentácii a hlasovaniu, ktoré rozhodne o tom, či Košice uspejú.

Prezident SOV František Chmelár víta, že sa Košice postupne snažia vylepšovať podmienky nielen pre vrcholových športovcov, ale aj pre širokú verejnosť, čo je podľa neho veľmi chvályhodné a nie je to obvyklé na Slovenské pomery. „V roku 2021 to bude už 16. edícia tohto podujatia Európe. Veríme, že oživí športový život nielen v Košiciach, ale na celom území Slovenska,“ dodal Chmelár.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM