Eva Mikulová Správy

Mesto zrekonštruovalo 10 sociálnych bytov. Prvé rodiny sa nasťahujú už čoskoro

Mestské zastupiteľstvo v Košiciach na svojom júlovom zasadnutí schválilo realizáciu pilotného projektu Housing first, teda bývanie ako prvé.

Ilustračný obrázok k článku Mesto zrekonštruovalo 10 sociálnych bytov. Prvé rodiny sa nasťahujú už čoskoro
Foto: Eva Mikulová

Hlavným partnerom projektu je Mesto Košice, iniciátorom a realizátorom projektu, ktorý je prvý svojho druhu na východnom Slovensku, je Nadácia DEDO.

Mestské byty opravujú

Mapovanie rodín v útulkoch a krízových zariadeniach realizovala Nadácia DEDO minulý týždeň. Celkovo tak registruje 86 rodín, ktoré v meste trpia bytovou núdzou a prvé z nich dostanú šancu na bezpečný a kvalitný domov do konca tohto roka.

„Nejde len o opravu jednotlivých bytov, pri rekonštrukcii dbáme najmä na funkčné využitie priestoru, ktorý bude slúžiť rodine. Príprava dispozičných riešení prebiehala v spolupráci s architektkou, ktorá sa snažila vytvoriť prostredie vhodné pre rodiny s deťmi a naprojektovať jednotlivé byty tak, aby v nich nechýbala detská izba či miesto pre spoločne strávený čas,“ povedala Alena Vachnová, rozvojová manažérka Nadácie DEDO. „Efekty bývania na rodiny vyhodnotí nezávislý výskum, ktorého výsledky budeme poznať po roku a následne dvoch rokoch, od zabývania rodín,“ dodala.

Byty, ktoré sú súčasťou projektu Housing first sa nachádzajú v rôznych lokalitách mesta. Rodiny, ktoré sa do projektu zapoja, budú odborne sprevádzané multidisciplinárnym tímom, podpora je poskytovaná na mieru.

Do náhodného výberu rodín do projektu Housing First pre rodiny v Košiciach formou žrebovania budú zapojené všetky rodiny zachytené v mapovaní, ktoré sú v akútnej bytovej núdzi a majú maloleté, resp. nezaopatrené deti. Výber prebehne už 8. decembra.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM