Jakub Forgács Samospráva

Mestská volebná komisia v Košiciach už riešila niekoľko podnetov: Na TOTO všetko sa sťažovali ľudia!

Počas volebnej soboty sa nenudí ani Mestská volebná komisia v Košiciach. S podnetmi sa na ňu obrátilo niekoľko ľudí, ktorým sa nepozdávalo rozposielanie hromadných sms správ s odporúčaním na voľbu kandidátov, či volebný bilbord na oplotení.

Ilustračný obrázok k článku Mestská volebná komisia v Košiciach už riešila niekoľko podnetov: Na TOTO všetko sa sťažovali ľudia!
Zdroj: TASR

„Mestská volebná komisia (MsVK) v Košiciach doteraz prerokovala štyri podnety a vydala jedno usmernenie,“ potvrdil jej zapisovateľ Stanislav Takáč. „MsVK prerokovala podnet občana o ‚bezprecedentnej volebnej kampani Bauera, kandidáta na primátora‘ a o tom, že ‚preklasifikovať voľby primátora na referendum o šéfovi parlamentu v novodobej histórii nemá obdobu‘. Podnet bol doručený zapisovateľovi vo štvrtok 13. novembra e-mailom,“ povedal Takáč s tým, že MsVK vyhodnotila tento podnet tak, že uvedené skutočnosti samé o sebe nepredstavujú porušenie zákona o voľbách do orgánov samosprávy obcí.

MsVK tiež prerokovala podnet zamestnankyne košického magistrátu, ktorá uviedla, že vo vestibule Magistrátu mesta Košice sa nachádza stojan umiestnený vydavateľom Zajtrajších novín, ktorý slúži výhradne na uloženie tohto bezplatného periodika. Vo štvrtok 13. novembra ráno sa v ňom objavili volebné materiály Richarda Rašiho, ktoré tam nikto z volebného tímu kandidáta na primátora nevložil a ktoré si prišli nafotografovať jeho oponenti. MVK podľa Takáča vzala uvedený podnet na vedomie.

Ďalší podnet sa týkal zasielania hromadných sms správ s odporúčaním na voľbu konkrétnych kandidátov na post starostu mestskej časti, poslancov i primátora. „MsVK konštatuje, že zasielanie sms správ neurčitému okruhu adresátov, ktorý sa týka propagácie politických strán alebo nezávislých kandidátov počas volebného moratória predstavuje porušenie volebného zákona osobou, ktorá ich zasiela, respektíve ktorá za to zodpovedá, a to bez ohľadu na pravdivosť alebo nepravdivosť zasielanej informácie,“ uviedol Takáč.

Podnet z mestskej časti Košice – Pereš podstúpila MsVK obvodnej volebnej komisii. Jeden z kandidátov na starostu v tejto mestskej časti uviedol, že „v bezprostrednej blízkosti volebnej miestnosti na Krompašskej ulici sa nachádza volebný bilbord (plagát) na oplotení, čím dochádza k porušeniu volebného zákona v časti, v ktorej sa zakazuje v budovách, kde sídlia okrskové volebné komisie, a v ich bezprostrednom okolí zverejňovať informácie o politických stranách a nezávislých kandidátoch“. Podľa Takáča MsVK nie je nadradená miestnej volebnej komisii, a teda nemá právo ju usmerňovať, táto kompetencia však prináleží obvodnej volebnej komisii. MsVK tiež vydala usmernenie o tom, že pri sčítavaní hlasov v žiadnom prípade nemožno hlasy kandidátov, ktorí sa vzdali kandidatúry, pripočítať k hlasom získaným iným kandidátom, v ktorého prospech sa pôvodný kandidát vzdal.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM