Veronika Ondo-Cholewová Samospráva

Mestskí policajti vybrali na pokutách viac ako štvrť milióna eur

Košická mestská polícia (MsP) riešila vlani 34 882 priestupkov. A ich príjem z pokút za minulý rok predstavuje naozaj vysokú sumu.

Ilustračný obrázok k článku Mestskí policajti vybrali na pokutách viac ako štvrť milióna eur
Zdroj: TASR

Viac než polovicu riešili napomenutím a asi 40 percent v blokovom konaní. Príjem z pokút predstavuje viac ako 250 000 eur. Vyplýva to zo Správy náčelníka MsP mesta Košice o jej činnosti za rok 2019, ktorú mestské zastupiteľstvo na svojom februárovom zasadnutí zobralo na vedomie.

Vyberanie odpadu

„Obyvateľov mesta Košice minulý rok asi najviac trápili nedovolené skládky, neporiadok pri kontajneroch, asociáli, ktorí vysedávali v parkoch a konzumovali alkoholické nápoje, znečisťovali zelené priestranstvo a takisto osoby, ktoré obťažovali návštevníkov a obyvateľov mesta na Hlavnej ulici žobraním,“ spresnil.

V minulom roku zistili 18 prípadov skládok a riešili takmer 4300 prípadov vyberania odpadu z nádob na zber komunálneho odpadu.

Najviac priestupkov zaevidovali na úseku dopravy. „Dokopy ide o 22.921 pries­tupkov, čo je okolo 66 percent. Vyplýva to z toho, že veľa občanov nám volalo a dávalo podnety na riešenie vodičov, ktorí parkovali na chodníkoch, na zeleni alebo na mieste, kde je to zakázané dopravnými značkami,“ povedal náčelník košickej MsP Slavomír Pavelčák.

Odtiahli aj autá

Celkovo za minulý rok v 8430 prípadoch inštalovali na osobné autá technický prostriedok na zabránenie ich odjazdu a v 220 prípadoch auto odtiahli alebo preložili.

V súvislosti s ochranou nefajčiarov zistili 233 porušení a v 122 prípadoch išlo o porušenia zákazu fajčenia vo vyhradenom priestore pred budovou železničnej stanice. Čo sa týka zákazu konzumácie alkoholických nápojov na určených verejných priestranstvách, zistili vyše 2300 prípadov porušenia.

Kamerový systém

Z kamerového systému zistili mestskí policajti dokopy takmer 3900 prípadov podozrení z porušovania právnych noriem. MsP evidovala aj sťažností na postup jej príslušníkov. Z toho boli ako opodstatnené vyhodnotené štyri.

MsP eviduje za minulý rok bežné príjmy v hodnote spolu viac ako 330.000 eur a výdajová kapitálová časť predstavuje sumu okolo 165 000 eur. Z nej išlo najviac peňazí na deväť bezpečnostných kamier mestského kamerového systému, tri osobné autá či rozšírenie informačného systému MsP o modul Parkovacia služba.

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM