Veronika Ondo-Cholewová Rôzne

Metropolu východu bude počas Veľkej noci zdobiť dvojmetrová kraslica z cudziny

Košice budú mať výnimočnú veľkonočnú výzdobu. Určite neunikne vašej pozornosti ani obrovská kraslica.

Ilustračný obrázok k článku Metropolu východu bude počas Veľkej noci zdobiť dvojmetrová kraslica z cudziny
Foto: Lenka Fedorová / Zdroj: Dnes24.sk

Vzájomná spolupráca pri rozvoji turistického ruchu alebo ekonomickej oblasti boli hlavnými témami stretnutia viceprimátora mesta Marcela Gibódu (nezávislý) s veľvyslancom Chorvátskej republiky v SR, Jeho Excelenciou Aleksandarom Heinom.

Výročie

Veľvyslanec okrem iného informoval Marcela Gibódu, že si v Chorvátsku pripomínajú 25. výročie svätorečenia tamojšieho rodáka Mareka Križina. Toho kanonizoval spolu so Štefanom Pongrácom a Melicharom Grodeckým ešte v roku 1995 pápež sv. Ján Pavol II. počas svojej návštevy Košíc.

Ako informovali z magistrátu, obyvatelia metropoly východu si vlani pripomenuli 400. výročie smrti týchto troch košických mučeníkov, ktorí boli obeťami bojov medzi protestantmi a katolíkmi v období vojen s Osmanskou ríšou počas povstania Gabriela Betlena.

Unikátne kraslice

Turistické združenie Koprivnicko-Križevatskej župy spustilo ako prvé v Chorvátsku projekt výroby veľkých kraslíc s výškou 2,05 metra a šírkou 1,5 metra maľovaných insitným (naivným) spôsobom a s rôznymi témami. Jednu takúto obrovskú kraslicu dostanú od chorvátskych partnerov aj Košičania.

„Privítali sme túto aktivitu a veríme, že takto spropagujeme nielen naše mesto, ale že zároveň zlepšíme aj spoluprácu s našimi chorvátskymi partnermi. Ako odznelo na našom stretnutí s pánom veľvyslancom, v minulom roku navštívilo Chorvátsko 450 tisíc Slovákov, čo je nárast o viac ako štyri a pol percenta. Boli by sme radi, keby sme aj pomocou takýchto myšlienok a historických prepojení medzi našimi krajinami primäli aj Chorvátov k častejším návštevám Košíc. Dúfam, že motív „košického“ veľkonočného vajíčka našich obyvateľov zaujme, keďže by tam mal byť zakomponovaný aj erb mesta. Myslím si, že naše stretnutie otvára možnosti pre ďalšiu spoluprácu nielen v turistickom ruchu, ale aj v iných oblastiach. Úlohou vedenia mesta je nielen reprezentovať, ale aj otvárať možnosti pre subjekty pôsobiace v meste, aby mali lepšie prepojenia na krajiny, s ktorými budú Košice spolupracovať,“ uviedol po stretnutí M. Gibóda.

Aj vo Vatikáne

Vďaka spolupráci s Chorvátskym turistickým združením zdobia tieto veľkonočné vajíčka, ktoré šíria radosť z Veľkej noci námestia, galériu a výstavné miesta v Ríme a Vatikáne (dar Svätému otcovi Benediktovi XVI.), New Yorku, Miláne, Ferrare, Budapešti, Klagenfurte, Bruseli, Prahe, Grazi, Salzburgu, Viedni, Mníchove, Bogdanacii, Balatonboglari, Niksici, Riverside, Pecs Kotor, Medjugorje, Subotici, Záhrebe, Varazdine, Dubrovníku, Vukovare, Marseille, Unterpullendorfe, Tomislav-grade, Orebici, Konstanzi či Koprivnici.

Ako mesto informovalo, veľvyslanec Aleksandar Heina nebol v Košiciach po prvý raz. Ako povedal, vždy, keď zavíta do Košíc, cíti sa v našom meste veľmi príjemne.

„Keď potom idem späť do Bratislavy mám pocit dobre vykonanej práce, pretože som urobil niečo pre naše dva národy. A čo mám na Košiciach najradšej? Vždy ma veľmi prekvapí, ako veľa sa v Košiciach stavia a buduje, mesto jednoznačne napreduje. Osobne sa veľmi rád prechádzam po vašej Hlavnej ulici, a keď vidím ako ľudia sedia v kaviarňach, reštauráciách, a užívajú si,“ pochvaľoval si.

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM