Lenka Fedorová Rôzne

Miláčikovia návštevníkov v košickej zoo: Samička však vie byť i poriadne krutá! FOTO

Košická ZOO sa pochválila novým prírastkom. O priazeň návštevníkov bojujú mláďatká surikaty vlnkavej. Málokto by povedal, že tieto milé stvorenia patria v skutočnosti k šelmám.

Ilustračný obrázok k článku Miláčikovia návštevníkov v košickej zoo: Samička však vie byť i poriadne krutá! FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Obľúbená a vyhľadávaná košická ZOO sa tento rok potešila viacerým prírastkom. Okrem antilop uzreli svetlo sveta aj krásne surikaty. O špecifikách ich chovu nám porozprávala Ing. Emília Kornúcová, ktorá je inšpektorkou chovu šeliem a opíc.

Návštevníci neprejdú okolo surikát bez toho, aby sa pri nich nezastavili. Ako dlho ich v ZOO chováte?

Surikaty tu máme od roku 2007. Samička prišla zo ZOO z Ihlavy v roku 2012. Máme 5 samcov, pričom traja z nich sú už potomkami jednej samičky.

Surikaty sa v ohrade voľne pohybujú. Nemusia sa návštevníci báť, že by na nich mohli zaútočiť?

Surikata je šelma, ale je malá, takže nám neublíži. Sú plaché, ale keď si na nás zvyknú, nemajú problém prísť bližšie. Vedia si aj zobrať červy z ruky, ale nie od každého.

Mláďatá prišli na svet vo februári. Koľko sa ich narodilo?

Je to individuálne, lebo záleží od toho, v akom kondičnom stave je samica. Väčšinou majú 2 až 5 mladých. U nás to boli dva kusy. Ich veľkosť sme uvideli až keď nám ich samica ukázala. Bolo to až po dvoch týždňoch.

Naša samička je tak citlivá, že ak by sme k nej vkročili skôr, tak je schopná mláďatá zožrať. Samica ich akosi bráni a vie rozoznať aj po pôrode, ktoré jedince sú vhodné a ktoré menej vhodné do života. Nám sa ukázali dva, ale neviem koľko sa ich presne narodilo.

V skupine surikát môže byť len jedna dominantná samica. Mali sme dve, ale nedopadlo to dobre, pretože boli medzi nimi potom súboje.

Návštevníci a hlavne deti sa tešia, ak môžu zvieratká nakŕmiť. Nemôžu im tým ublížiť?

Máme zákaz kŕmenia. Máme granule, ktoré si pri vchode môžete zakúpiť. Ale to zviera dostane svoju kŕmnu dávku a nie je vhodné, aby návštevník im niečo hádzal. Je to smutné, pretože počas sezóny nájdeme vo výbehu stále niečo, čo tam nemá byť a návštevník si neuvedomuje, že tomu zvieratku ublíži.

Čo teda chutí malým drobcom najviac?

Veľmi radi majú jednodňové kuriatka, ovocie a zeleninku, počas týždňa rizoto. Ako doplnok im dávame červy.

Surikaty sú známe svojím typickým postojom na zadných labkách. Prečo to robia?

Surikaty majú svoje panáčikovanie. A stále má jeden stráž. Akonáhle letí vták, tak o tom dá jeden na vedomie celej skupine. Stará sa o to celá skupina, čiže sa na stráži menia.

Ako vnímate záujem návštevníkov o tieto malé šelmy?

Osobne si myslím, že je o ne veľký záujem. V sezóne prebieha aj komentované kŕmenie pre návštevníkov, čiže sa môžu ošetrovateľov popýtať ako to prebieha. Dozvedia sa bližšie informácie. Surikata je aktívna počas dňa, a tak môžu návštevníci vidieť pohyb toho zvieratka.

Môžu ich záujemcovia vidieť počas celého roka alebo je to ohraničené sezónou?

My sme otvorení celý rok, ale hlavnú sezónu začíname od mája do septembra, októbra. Podľa počasia. Máme ich vonku aj v zime aj v lete, keďže oni si vedia vybrať či chcú byť von, či dnu.

Môže vás zaujímať:

Košická ZOO privítala ďalšie mláďatká: Dvojčatá si hneď obľúbite!

Teplomilné zvieratá v košickej zoo zazimovali: Medveďom sa však do spánku príliš nechce

Úžasné surikaty vám spríjemnia dnešný deň
21
Galéria
Foto: Lenka Fedorová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM