Eva Mikulová Správy

Mimoriadna situácia je zrušená, oprava zničených ciest stála státisíce eur

Od marca 2019 až do konca minulého týždňa bola kvôli zosuvom pôdy a zosuvom cestných komunikácií vyhlásená mimoriadna situácia v lokalitách na území mesta.

Ilustračný obrázok k článku Mimoriadna situácia je zrušená, oprava zničených ciest stála státisíce eur
Zdroj: Mesto Košice

Mimoriadna situácia bola vyhlásená v lokalite Včelárska paseka na území mestskej časti Vyšné Opátske a na Konopiskách v Košickej Novej Vsi. Primátor mesta Košice Jaroslav Polaček v piatok 10. júla na rokovaní Krízového štábu mesta imoriadnu situáciu odvolal.

Boli ohrozené životy ľudí

„Na zosuvy pôdy a následne zosuvy komunikácií doplácali obyvatelia zhoršenou dopravnou dostupnosťou. Dostávali sme aj upozornenia od predstaviteľov záchranných zložiek, že ich vozidlá sa tam majú problém dostať a sú ohrozené životy ľudí, ktorí sa tam nachádzajú. My sme to nebrali na ľahkú váhu a som rád, že v oboch lokalitách môžu už teraz ľudia viesť normálny život bez obáv o svoju bezpečnosť,“ uviedol počas kontrolného dňa primátor.

V záhradkárskej osade Konopiská v Košickej Novej Vsi miestny potok až donedávna podmýval cestnú komunikáciu vedúcu k obytným chatám.

Autá tam museli jazdiť po náhradnej komunikácii, čo spôsobovalo problémy najmä záchranným zložkám, ktoré sa nemali kde otočiť a zároveň hrozil zosuv pôdy.

Celkové výdavky na záchranné práce, ktoré sa realizovali od novembra 2019 do apríla 2020, predstavovali sumu 92 005 eur. Mesto podľa platnej legislatívy požiadalo o refundáciu vynaložených nákladov na záchranné práce.

Aj na Včelárskej paseke vo Vyšnom Opátskom sa od apríla až do júna 2020 v náklade 194 021 eur vykonali záchranné práce.

Išlo o úpravu terénu kvôli zabráneniu zosuvu pôdy a následne deštrukcii jedinej komunikácie na území, cez ktoré sa zabezpečuje príjazd záchranných zložiek.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM