Správy

Míting v Košiciach pripomenul Nežnú revolúciu a prepojil generácie, FOTO

Nežnú revolúciu spred 30 rokov si v nedeľu večer pripomenuli Košice spomienkovým mítingom pred Štátnou vedeckou knižnicou.

Zdroj: Dnes24.sk

Podujatie za účasti pozvaných aktérov a protagonistov už historických udalostí sa nieslo pod názvom Pocta Novembru – Spájanie generácií. Na míting prišlo zhruba 1500 ľudí.

Veľkoplošná projekcia

Program so spomienkami pamätníkov sprevádzala veľkoplošná projekcia s autentickými zábermi z novembra 1989. „Podujatie patrí tým, ktorí naozaj stáli na balkóne Štátnej vedeckej knižnice, aj tým, ktorí už medzi nami nie sú, a spojenie generácií znamená, že chceme odovzdať odkaz Novembra nastupujúcej generácii, ktorá takisto cíti, že zo spoločnosťou treba pohnúť. Tie problémy, ktoré sa nakopili, treba riešiť a treba ich nahlas verejne pomenovať, a vlastne to posolstvo, ktoré sme začali my v novembri 1989, treba niesť ďalej,“ uviedla za organizátorov herečka Ľuba Blaškovičová.

Spoluorganizátorom bola iniciatíva mladých ľudí Za slušné Slovensko, ktorá po minuloročnej vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice organizovala protestné zhromaždenia.

Na záver mítingu tejto iniciatíve v mene generácie Novembra 1989 Ľubomír Badiar odovzdal symbolickú pochodeň zápasu za slobodu a demokraciu. „Strážte ich hodnoty obetavo a nekompromisne tak, ako vás rovesník novinár Ján Kuciak,“ povedal.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM