Rôzne

Mladej cukrovkárke nezaberá inzulínová liečba: V košickej nemocnici urobili UNIKÁTNU operáciu!

Mladá žena má cukrovku od detstva, zlepšiť jej zdravotný stav nedokázala ani moderná inzulínová liečba. K tomu má viaceré chronické komplikácie a jej obličky zlyhali... Vďaka unikátnej operácii má novú nádej!

Ilustračný obrázok k článku Mladej cukrovkárke nezaberá inzulínová liečba: V košickej nemocnici urobili UNIKÁTNU operáciu!
Zdroj: Facebook.com/Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice

V Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura Košice (UNLP) v spolupráci s českým Inštitútom klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM) zrealizovali alogénnu transplantáciu Langerhansových ostrovčekov (LO). Išlo o prvú operáciu tohto druhu na Slovensku. Endokrinné bunky produkujúce inzulín získali z pankreasu mŕtveho darcu a transplantovali ich pacientke s cukrovkou 1. typu. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Monika Krišková.

Zlyhali jej obličky

Mladá žena má cukrovku od detstva, zlepšiť jej zdravotný stav nedokázala ani moderná inzulínová liečba. K tomu má viaceré chronické komplikácie a pre zlyhanie obličiek vyše roka chodila na dialýzu. Začiatkom septembra jej transplantovali obličku a o tri dni na to sa vyskytla možnosť transplantovať jej aj LO, ktoré produkujú hormóny potrebné na reguláciu krvného cukru.

Veľký tím

Prípravu na transplantáciu LO sa začali už pred pár mesiacmi. „Po identifikácii vhodného darcu orgánov sme vyvinuli maximálne úsilie na odber pankreasu a jeho následné spracovanie,“ uviedol primár transplantačného oddelenia Igor Gaľa s tým, že počas 48 hodín, ktoré mali na samotnú realizáciu transplantácie LO, potrebovali skoordinovať veľký počet ľudí.

LO získané z pankreasu mŕtveho darcu v pražskom IKEM transplantoval do pečene pacientky Štefan Hulík z I. chirurgickej kliniky. Transplantáciu na operačnej sále riadil prednosta Kliniky diabetológie IKEM Peter Girman, ktorý pricestoval z Prahy do Košíc s pripravenou infúziou ostrovčekov.

Dôležité nasledujúce týždne

V pooperačnom priebehu u pacientky nezaznamenali závažné komplikácie, úspešnosť transplantácie buniek pankreasu majú ukázať nasledujúce týždne. Podľa diabetologičky z I. internej kliniky Ingrid Draveckej možno u pacientky očakávať celkové zlepšenie kvality života a vyrovnanejšie hladiny cukru v krvi – bez výskytu závažných hypoglykémií. Takisto sa u nej môže čiastočne obnoviť vnímanie varovných príznakov hypoglykémie, ktoré ju na tento život ohrozujúci stav upozornia. „Na druhej strane musíme poznamenať, že transplantácia LO nevedie k úplnému vynechaniu podávania inzulínu,“ vysvetlila.

Podľa Kriškovej sa UNLP vďaka spolupráci s IKEM môže zapojiť do projektu medzinárodnej spolupráce pri transplantácii LO. „Košické transplantačné centrum UNLP ašpiruje na to, aby slovenským pacientom s diabetom ponúklo komplexný program transplantácie pankreasu, či už ako transplantácie celého orgánu, alebo transplantácie LO. Táto uskutočnená transplantácia je prvým krokom na tejto ceste,“ dodal riaditeľ UNLP Ľuboslav Beňa.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM