Eva Mikulová Rôzne

Mobilnými kosačkami v lete kosia a na jeseň zbierajú opadané lístie

Správa Mestskej zelene má v správe sedem mestských častí, v ktorých zabezpečuje údržbu verejnej zelene. V lete urobili 5 celoplošných kosieb v meste.

Ilustračný obrázok k článku Mobilnými kosačkami v lete kosia a na jeseň zbierajú opadané lístie
Zdroj: TASR

Kosačky sú opäť v činnosti, napriek tomu že už sa nekosí.

„Nejde samozrejme o kosbu. Kosačky, po predchádzajúcich skúsenostiach, využívame na zber opadaného lístia,“ vysvetlil riaditeľ Správy mestskej zelene v Košiciach (SMsZ) Róbert Trtík. Ako spresnil, tento spôsob čistenia trávnatých plôch sa ukázal ako veľmi efektívny a dokáže plnohodnotne nahradiť pracovníkov, ktorí v SMsZ pracovali na dobu určitú počas sezóny kosenia.

Kosby stáli 800 tisíc eur

SMsZ, podľa riaditeľa organizácie, vykonala v tomto roku päť celoplošných kosieb, pričom treba uviesť, že v niektorých lokalitách, najmä v centre mesta, sa kosilo aj častejšie. „Celkovo sme pokosili zhruba 2 140 hektárov trávnatých plôch, či už vlastnými silami, alebo dodávateľským spôsobom,“ doplnil Trtík. Náklady sa pohybujú v sume asi 800.000 eur.

„Nielen kosenie a čistenie vnímame ako jednu z hlavných úloh, ktoré SMsZ pre obyvateľov plní, ale pochopiteľne berieme s plnou vážnosťou aj starostlivosť o umelecké diela, umiestnené vo verejnom priestranstve, fontány, detské ihriská, starostlivosť o kvetinovú výsadbu, či stromy, ale aj napríklad starostlivosť o stabilitu svahu pod sídliskom Dargovských hrdinov,“ dodal.

Zdôraznil však, že SMsZ je limitovaná kapacitnými možnosťami.

SMsZ má v správe sedem mestských častí, v ktorých zabezpečuje údržbu verejnej zelene.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM