Eva Mikulová Samospráva

Mocenské tlaky? Medzi vedením krajskej samosprávy a hlavným kontrolórom je dusno

Združenie hlavných kontrolórov samosprávnych krajov SR (Združenie HK8) negatívne vníma kontroverzné kroky KSK, najmä jeho štatutárneho orgánu.

Ilustračný obrázok k článku Mocenské tlaky? Medzi vedením krajskej samosprávy a hlavným kontrolórom je dusno
12
Galéria
Zdroj: Adam Stečák

Vedeniu KSK a niektorým poslancom „leží v žalúdku“ hlavný kontrolór kraja Ľubomír Hudák. Výsledky niektorých kontrol, ktoré zrealizoval Útvar hlavného kontrolóra za rok 2018, sa nepáčili županovi Rastislavovi Trnkovi. Ten kontrolóra dokonca obvinil, že je v tom politika, keďže Ľ. Hudák je bývalým členom Smeru.

Výsledky kontroly župana nepotešili

V správe sú uverejnené aj vážne pochybenia pri niekoľkých zákazkách, kvôli čomu podal Hudák aj oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestných činov na Krajskú prokuratúru v Košiciach. Napríklad machinácie pri troch zákazkách – audit IT prostredia KSK, implementácia nariadenia EÚ o ochrane osobných údajov (GDPR) a audit transparentnos­ti KSK.

Na poslednom rokovaní krajského zastupiteľstva sa ohľadom správy hlavného kontrolóra Ľ. Hudáka strhka búrlivá diskusia a niektorí poslanci ho obvinili z politikárčenia a navrhovali jeho odchod z funkcie. Hudák všetky podozrenia odmietol a za výsledkami kontroly si stojí.

Za pravdu mu dalo i Združenie hlavných kontrolórov samosprávnych krajov SR (Združenie HK8), ktoré negatívne vníma kontroverzné kroky Košického samosprávneho kraja (KSK), najmä jeho štatutárneho orgánu.

„So znepokojením sme prijali informácie o neposkytovaní súčinnosti pri vykonávanej kontrole, pričom po zistení závažných nedostatkov, z ktorých rezultovalo aj podanie oznámenia o podozrení zo spáchania trestných činov, sa hlavný kontrolór a jeho útvar stretol s neprimeranými reakciami a snahami o diskreditáciu. Neakceptovateľným je aj stav niekoľkomesačnej neochoty predsedu samosprávneho kraja komunikovať s hlavným kontrolórom. Elementárne princípy kontroly sa musia uplatňovať v ktorejkoľvek fáze kontrolnej činnosti, počnúc plánovaním, výkonom kontroly, a končiac realizáciou výsledkov kontroly a plnením informačnej povinnosti,“ píše sa v stanovisku Združenia HK8.

Nesmú byť tlaky

„Nie je možné akceptovať mocensko – politické tlaky ohrozujúce nezávislosť kontroly a snahy o jej diskreditáciu. Vzhľadom k tomu, že exekutívne orgány samosprávy majú podľa súčasnej legislatívnej úpravy k dispozícii prostriedky na vyvinutie tlaku na hlavného kontrolóra a útvar hlavného kontrolóra za účelom nepriameho ovplyvnenia ich konania, je nanajvýš aktuálna potreba urgentnej zmeny postavenia hlavného kontrolóra samosprávneho kraja a jeho útvaru v príslušných všeobecne záväzných právnych predpisoch,“ tvrdí Združenie HK8.

O aktuálnych problémoch na KSK rokovalo Združenie HK8 na svojom pracovnom stretnutí. Výstupom z predmetného rokovania je stanovisko HK8, ktoré bolo prijaté jednomyseľne všetkými členmi združenia.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM