Veronika Hunyadiová Správy

Mosty v Košiciach sú v dezolátnom stave. TIETO opravia ako prvé, FOTO

Mesto Košice sa púšťa do rozsiahlej opravy mostov.

Ilustračný obrázok k článku Mosty v Košiciach sú v dezolátnom stave. TIETO opravia ako prvé, FOTO
10
Galéria
Zdroj: Mesto Košice

Cez Hlinkovu ulicu v Košiciach prejde každý deň viac ako 31 000 osobných a nákladných automobilov vrátane vyše 500 prejazdov autobusov MHD. Obrovské dopravné zaťaženie sa podpísalo aj pod stav štyroch mostov, ktoré sa na tejto ulici nachádzajú.

Mesto v minulom roku vyhodnotilo verejné obstarávanie na rekonštrukciu mosta nad Mlynským náhonom. Spomedzi štyroch záujemcov uspela spoločnosť Dopravné staviteľstvo Bardejov s cenou 506 724 eur. S prácami na oprave mosta sa má podľa podpísanej zmluvy začať na jar a motoristi sa musia pripraviť na obmedzenie dopravy v trvaní zhruba 6 mesiacov.

Most ponad Hornád

Počas rekonštrukcie spoločnosť zrealizuje aj preložku verejného osvetlenia, dočasné ukotvenie trolejového vedenia vrátane niektorých bezpečnostných opatrení na stĺpoch trolejového vedenia.

Mesto chce popri oprave mosta nad Mlynským náhonom realizovať aj rekonštrukciu neďalekého mosta ponad Hornád. Mesto už má spracovanú projektovú dokumentáciu na jeho rekonštrukciu a onedlho vyhlási verejné obstarávanie na jej zhotoviteľa. Po týchto opravách by podľa mesta najneskôr do dvoch rokov mala prísť na rad aj kompletná rekonštrukcia mosta na Hlinkovej ulici ponad železničnú trať. Mesto plánuje ešte v tomto roku vypísať verejné obstarávanie.

Podľa primátora Jaroslava Polačeka (nezávislý) sa opravám mostov v minulosti nevenovala dostatočná pozornosť a chce to zmeniť. Mesto už podľa neho vybralo mosty v najhoršom stave, ktoré plánuje v dohľadnom čase zrekonštruovať.

Kto to zaplatí?

„Máme obrovský investičný dlh na opravách mostov, chodníkov a ciest v meste pohybujúci sa v desiatkach miliónov eur. Niektoré sú už dlhodobo kriticky zanedbané a preto sme ich začali postupne opravovať. Mnohým vodičom sa zdá, že na Hlinkovej je stále nejaké dopravné obmedzenie, ale ide o sústavu štyroch mostov, ktoré dlhodobo nie sú v uspokojivom stave. Aj napriek napätému rozpočtu sa snažíme nájsť čo najviac finančných zdrojov na ich opravy a zároveň rokujeme aj o využití pôžičky zo štátneho rozpočtu, vďaka ktorej by sme na to mohli získať ďalšie finančné zdroje, vysvetlil primátor.

Ako dodal, je rád, že sa onedlho začne s opravou oboch mostov na Hlinkovej. "Verím, že v roku 2022 zrekonštru­ujeme aj tretí most cez Hornád a vysúťažíme projektovú dokumentáciu na opravu tamojšieho štvrtého mosta nad Prešovskou ulicou v smere na sídlisko Dargovských hrdinov,“ uviedol Polaček.

V uplynulom roku mesto zrekonštruovalo most na Moskovskej ulici na sídlisku KVP za 1,4 milióna eur a most nad Čermeľským potokom na ceste na Bankov za 238 943 eur. V tomto roku je naplánovaná aj oprava mosta na Triede armádneho generála L. Svobodu na sídlisku Dargovských hrdinov v cene 656 789 eur. V Pláne opráv sú aj rekonštrukcie menších mostov v nevyhovujúcom stave v ďalších mestských častiach.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM