Veronika Hunyadiová Správy

Vzbura proti parkovaciemu domu. Obyvatelia Ťahanoviec o ňom nechcú ani počuť

Investor chce medzi panelákmi postaviť parkovací dom. Narazil na miestnych obyvateľov.

Ilustračný obrázok k článku Vzbura proti parkovaciemu domu. Obyvatelia Ťahanoviec o ňom nechcú ani počuť
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Jedným z bodov pondelkového (8. 2.) mestského zastupiteľstva bola petícia proti výstavbe parkovacieho domu na Berlínskej ulici na Sídlisku Ťahanovce. Petíciu ešte minulý rok podpísalo 1 104 ľudí.

Spoločnosť Odeko by chcela v medziblokovom priestore na Berlínskej, kde skúpila polovicu pozemkov, na ktorých sú v súčasnosti parkovacie plochy pre autá, postaviť parkovací dom s kapacitou približne 900 parkovacích miest. Na to však potrebuje dohodu s mestom, ktoré v lokalite vlastní časť pozemkov.

Obyvatelia sú proti

Pred poslancami v pondelok vystúpila obyvateľka Berlínskej ulice a miestna poslankyňa Eva Zummerová, ktorá zastupuje skupinu odporcov. Uviedla, že stavba nadmerne zaťaží životné prostredie a hluk a smog z áut budú obťažovať všetkých obyvateľov okolitých bytov.

„Firma Odeko, sledujúc naše aktivity a výsledky prieskumu, upravila svoju štúdiu na polovičnú. V nej by malo byť asi 450 parkovacích miest," uviedla. Petičný výbor podľa nej napriek tomu trvá na svojich požiadavkách a s výstavbou parkovacieho domu nesúhlasí. V petícii žiadajú mesto, aby časť pozemku v jeho vlastníctve spoločnosti neposkytlo. Zároveň chcú, aby boli prehodnotené územia, ktoré v zmysle Územného plánu mesta boli určené na výstavbu parkovacích domov a pri novom plánovaní rešpektovali vôľu obyvateľov.

Starosta Sídliska Ťahanovce a mestský poslanec Miloš Ihnát (nezaradený) by si vedel predstaviť parkovací dom pre približne 300 áut. Musel by však byť zapustený viac do zeme a mať výjazd priamo na Európsku triedu.

Nechcú platiť?

V diskusii zazneli od poslancov aj názory, že sa obyvatelia búria, pretože nechcú za parkovanie na sídlisku platiť. „Zadarmo na Sídlisku Ťahanovce tisíc áut donekonečna parkovať nemôže. Keď tu niekto predstaví zámer stavby, tak sa nájde tisíc dôvodov, prečo s tým ľudia nebudú súhlasiť. Hlavným ale je, že sa boja, že stratia výsadu parkovať zadarmo,“ povedal poslanec a starosta MČ Pereš Jozef Karabin (nezaradení).

Na jeho slová zareagovala Zummerová s tým, že sa pletie. „Môžem vás ubezpečiť, že sa mýlite. Občania sú ochotní platiť, ale mestu, v rámci celomestskej parkovacej politiky,“ povedala.

Nový návrh

Poslanec Ladislav Strojný (KAN) a poslankyňa Zuzana Slivenská (nezaradená), predložili poslancom návrh na uznesenie, podľa ktorého sa má mesto s Odekom dohodnúť na odkúpení tých pozemkov, na ktoré nebolo uplatnené predkupné právo mesta. Maximálne však za cenu 20 eur za meter štvorcový. Okrem toho má mesto zabezpečiť spracovanie územného plánu zóny s možnosťou pripomienkovania obyvateľmi danej lokality.

Primátor Jaroslav Polaček (nezávislý) ale upozornil, že mesto aktuálne vedie s Odekom niekoľko súdnych sporov a takéto kroky by boli kontraproduktívne. „V tejto chvíli nemôžme ísť úplne do dohôd, pretože by to bola schizofrénia,“ reagoval primátor

Zastupiteľstvo napriek tomu doplňujúci návrh schválilo. Odsúhlasili aj pôvodný materiál, ktorým poslanci zobrali petíciu na vedomie a zároveň neodporúčajú, aby sa robili pozemkové úpravy v súvislosti s investičnou výstavbou. Spoločnosť Odeko pre TASR uviedla, že takéto uznesenie nepovažuje za správne. V prípade, že ich mesto osloví, sú pripravení rokovať o konkrétnych riešeniach.

Aký je váš názor? Vyjadrite sa v našej malej ankete.

Foto: ilustračné

Súhlasíte s výstavbou parkovacieho domu na Berlínskej?

Nie

Prečítajte si tiež

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM